Nijerya'da petrol boru hatlarına yönelik saldırılar

Nijerya'da petrol boru hatlarına yönelik saldırılar

Eski Nijerya Devlet Başkanı Jonathan, saldırıları finanse etmekle suçladı

LAGOS (AA) - Nijerya'da, "Nijer Deltası İntikamcıları" adlı silahlı gruptan ayrılan militanların, eski Devlet Başkanı Goodluck Jonathan'ı petrol boru hatlarına düzenlenen saldırıları finanse etmekle suçladığı bildirildi.

Kendilerini "Yenilenmiş Nijer Deltası İntikamcıları" olarak tanımlayan grubun sözcüsü, Nijer Deltası İntikamcıları'nın eylemlerine sponsor olduklarını iddia ettiği ve aralarında eski Devlet Başkanı Jonathan'ın da bulunduğu 20 politikacının ismini açıkladı.

Jonathan ise suçlamaları yalanlayarak, militanların kendisini öldürmek istediğini iddia etti.

Bir kısım politikacının, Devlet Başkanı Muhammad Buhari'nin hükümetini "istikrarsızlaştırmak" amacıyla petrol altyapılarına yapılan saldırılara destek olduğu iddiaları, uzun süredir Nijerya gündemini meşgul ediyordu.

"Nijer Deltası İntikamcıları" adlı silahlı grup, ülkenin güneyindeki petrol yönünden zengin Delta bölgesinde şubat ayından bu yana önemli petrol altyapılarına saldırılar düzenliyor.

Saldırılarla Nijerya'nın günlük petrol üretimi 2016 bütçesinde öngörülen günlük 2,2 milyon varilden 1 milyon varile düşmüştü.

Grup, Delta bölgesinde faaliyet gösteren firmalardan 31 Mayıs'a kadar bölgeyi terk etmelerini isterken, hükümet bu isteğe bölgeye asker sevk ederek cevap vermişti.

Nijer Deltası İntikamcıları, hükümetin bölgedeki topluluklar ve liderlerle müzakere teklifini de reddetmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler