Nijerya'da petrol boru hatlarına yönelik saldırılar

Nijerya'da petrol boru hatlarına yönelik saldırılar

Niger Deltası İntikamcıları, Buhari hükümetini barış görüşmeleri konusunda samimi olmamakla suçladı

LAGOS (AA) - Nijerya'da, Nijer Deltası İntikamcıları adlı silahlı grup, hükümetin barış görüşmelerinin sürdürülmesi konusunda samimi olmadığını belirtti.

Grup sözcüsü Mudoch Agbinibo, yaptığı açıklamada, Muhammed Buhari hükümetinin barış görüşmeleri konusunda ciddi olmamasına rağmen Nijer Deltası İntikamcıları'nı görüşmeye yanaşmamakla suçladığını belirtti.

Hükümetin, militanları vurmak için insansız hava aracı satın aldığını iddia eden Agbinibo, "Federal hükümetin sözde 'barış görüşmesi' ya da 'diyalog' söylemleri, ağustos ayı sonlarında gelmesi planlanan insansız hava araçlarının teslimi için zaman kazanmak adına uyguladıkları bir taktik." ifadesini kullandı.

Agbinibo, Devlet Başkanı Buhari'ye hitaben, "Sayın Başkan, Avrupa ve ABD'deki bütün insansız hava araçlarını satın alabilirsin ancak bu, Nijer Deltası İntikamcıları'nı ülkenin ekonomisini sıfır noktasına getirmekten alıkoymayacak." diye konuştu.

Nijer Deltası İntikamcıları adlı silahlı grup, ülkenin güneyindeki petrol yönünden zengin delta bölgesinde şubat ayından bu yana önemli petrol altyapılarına saldırılar düzenliyor.

Grup, en son pazartesi günü, ülkenin güneydoğusundaki Akwa Ibom eyaletinde devlete ait doğalgaz boru hattına düzenlenen saldırıyı da üstlenmişti.

Delta bölgesinde faaliyet gösteren firmaların bölgeyi terk etmesini isteyen silahlı grup, hükümetin bölgedeki topluluklar ve liderlerle müzakere teklifini de reddetmişti.

Saldırılar sonrasında, Nijerya'nın günlük petrol üretimi 2016 bütçesinde öngörülen günlük 2,2 milyon varilden 1 milyon varile düşmüştü.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler