Nepal'de depremzedelerin yaşadığı kamp dağıtıldı

Nepal'de depremzedelerin yaşadığı kamp dağıtıldı

KATMANDU (AA) — Nepal'de polis, başkent Katmandu'da depremzedelerin yaşadığı Boudha kampını dağıttı. Ülkede 2015'te yaşanan deprem felaketi sonrasında...

KATMANDU (AA) — Nepal'de polis, başkent Katmandu'da depremzedelerin yaşadığı Boudha kampını dağıttı.

Ülkede 2015'te yaşanan deprem felaketi sonrasında evlerini kaybeden yüzlerce ailenin yaşadığı geçici yerleşim alanına buldozerlerle müdahale eden polis güçleri yaklaşık 440 kulübe ve barakayı yerle bir etti.

Son iki yıldır Boudha'da yaşayan depremzede aileler, müdahale sırasında polise karşı koymazken, bambular ve tentelerle inşa ettikleri barınaklardaki eşyalarını kurtarabilmek için seferber oldu.

Depremzedeler, yetkililerin yıkım öncesinde veya sonrasında kendilerine yerleşim yeri için başka alternatif sunmadığını ifade etti.

Katmandu Valisi Him Nath Dawadi, depremin üzerinden iki yıl geçtiği ve kampın olduğu arazinin temizlenmesinin vaktinin geldiğini belirtirken, yerleşimcilere yıkımdan bir ay önce haber verdiklerini dile getirdi.

Dawadi, "Depremzedelere bölgeyi terk etmeleri için zaman tanıdık. Onlara köylerine dönmelerini ve devletin yıkılan evlerini yeniden inşa etmek için vereceği ödenekten faydalanmalarını söyledik." dedi.

Dawadi, hükümetin yıkılan barınaklar için depremzedelere tazminat ödemeyeceğini ekledi.

Boudha Kampı, 2015 depremi sonrası depremzedeler için kurulan geçici yerleşim alanlarının en büyüğüydü. Daha önce olumsuz yaşam koşullarıyla kamuoyunun gündemine gelen kamp, Nepal hükümeti tarafından dağıtılan bu türden ilk yerleşim yeri oldu. Hükümete ait bir şirket tarafından işletilen kampta yaklaşık 2 bin kişinin yaşadığı tahmin ediliyor.

Nepal hükümeti depremzedelere yardım konusunda yavaş davranmakla eleştiriliyor. Ulusal Yeniden İnşa Otoritesi, şu ana dek 450 bin aileye evlerini inşa etmeleri için aile başına 470 dolar para yardımı yaparken, depremde tahrip olan yaklaşık 1 milyon konut ve yapıdan ancak 41 bini yeniden inşa edilebilmişti.

Nisan 2015'te meydana gelen deprem felaketinde 9 bin kişi hayatını kaybetmişti.







AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :