NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Toplantısı

NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Toplantısı

Trump ve Macron, terörle mücadele ve küresel ısınma konularını görüştü

PARİS (AA) - Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve ABD Başkanı Donald Trump, Brüksel'de terörle mücadelede iş birliği ve küresel ısınma konularını görüştü.

NATO Liderler Zirvesi için Brüksel'de bulunan iki lider ABD'nin Brüksel'deki Büyükelçilik binasında "öğle çalışma yemeğinde" bir araya geldi.

Macron, daha sonra görüştüğü AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile düzenlediği basın toplantısında Trump ile görüşmesine dair açıklamalarda bulundu.

Terörle mücadelede iki ülkenin iş birliğini artıracağını kaydeden Macron, küresel ısınma konusundaki görüş ayrılıklarının ise hala giderilemediği mesajını verdi.

Trump ile görüşmesinde Paris İklim Sözleşmesi'nin önemine dikkat çektiğini söyleyen Macron, "Bu konuda ABD'nin acele bir karar vermemesini arzu ediyoruz." dedi.

İki ülkenin de konu ile ilgili farklı görüşleri olduğunu ifade eden Macron, "Dürüst ve açık bir şekilde görüşlerimizi birbirimize ilettik." şeklinde konuştu.

Macron, ABD'nin dünyanın güvenliği ve istikrarı için önemli bir ülke olduğunu vurgulayarak, "Terörle mücadele iş birliğimiz gelişerek sürecek." ifadesini kullandı.

Fransa ile ABD arasında Paris Küresel İklim Sözleşmesi'nin uygulanmasıyla ilgili görüş ayrılığının, cuma günü düzenlenecek G7 Liderler Zirvesi'nde en çok tartışma yaratacak konular arasında yer alacağı belirtiliyor.

Elysee Sarayı'ndan dün yapılan açıklamada, Küresel İklim Sözleşmesi konusunda ABD ile yaşanan görüş ayrılıkları yüzünden G7 Liderler Zirvesi'nin kapanış bildirgesinin yayımlanmama ihtimali bulunduğu kaydedilmişti.

Ev sahibi İtalya, görüş ayrılıklarının sürmesi halinde, Küresel İklim Sözleşmesi'ne, zirve sonunda yayımlanacak bildiride ayrıntılı bir şekilde atıfta bulunmayan bir öneri sunmak için hazırlanıyor. Paris İklim Sözleşmesi'nin eksiksiz hayata geçirilmesini isteyen Fransa ise buna şiddetle karşı çıkıyor.

ABD Başkanı Trump, ocak ayında göreve gelir gelmez 2015'te imzalanan ve taraf ülkelerin sera gazı salınımlarını azaltmayı, ısı artışlarını sınırlandırmayı taahhüt ettikleri Paris İklim Sözleşmesi'nden çekilebileceklerini açıklamıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler