Naras Barajının kesin kabul işlemi yapıldı

Naras Barajının kesin kabul işlemi yapıldı

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünce Antalya'da inşa edilen Naras Barajının kesin kabul işlemi yapıldı- Baraj ile bölgede toplam 71 bin 420 dekar zirai arazi sulanacak

ANKARA (AA) - Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğünce Antalya'da inşa edilen Naras Barajının kesin kabul işlemi yapıldı.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Antalya'nın Manavgat ilçesinin 20 kilometre kuzeyinde Naras Deresi üzerinde bulunan Naras Barajının temeli, 19 Ocak 2011'de Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu tarafından atılmıştı.

Yaklaşık 46 milyon lira yatırım bedeline sahip, silindirle sıkıştırılmış beton dolgu tipinde inşa edilen ve temelden yüksekliği 78 metre olan barajın depolama hacmi, 104 milyon metreküp.

- Yürütmeyi durdurma kararı baraj inşaatını 4 ay geciktirdi

Naras Barajının sözleşmeye göre 23 Mayıs 2014'te bitecek olmasına rağmen işin taahhüt edilen tarihten daha önce tamamlanabilmesi için hızlı bir şekilde çalışmalara başlandı. İşe başlandıktan sonra Kamu İhale Kurumu'na yapılan itirazlar sebebiyle "Yürütmeyi durdurma kararı" verildi ve yaklaşık 4 ay civarında çalışmalar durdu. Ayrıca, proje revizyonları ile çalışmalar esnasında 2 kez taşkın yaşanması da işte gecikmeye sebep oldu.

Bütün bu olumsuz koşullara rağmen baraj inşaatında, 2013 yılı sonu itibarıyla yüzde 90 oranında gerçekleşme sağlandı.

- 71 bin 420 dekar zirai arazi sulanacak

Naras Barajı, sulamanın yanında meydana gelen taşkın zararlarını da önleyecek.

Baraj ile Manavgat'ta meydana gelen taşkınların önüne set çekilecek. Yağışlı sezonda Manavgat ilçe merkezinin yanı sıra tarım arazileri ile turistik tesislerin de zarar görmesi önlenerek, Naras Çayı kontrol altına alınacak. Böylece kış aylarında olası taşkınlar sebebiyle alçak kotlarda işletilen Oymapınar Barajı daha üst kotlarda çalıştırılacak ve bu sayede barajda üretilen elektrik enerjisi yılda 20 milyon 800 bin kilowattsaat artacak.

Açıklamada, değerlendirmelerine yer verilen Bakan Eroğlu, şunları kaydetti:

"Naras Barajı Sulama Projesi ile Manavgat sağ sahil ovasında pompajla sulanan 55 bin 550 dekarlık alanın yanında 15 bin 870 dekarlık ek saha ile birlikte toplam 71 bin 420 dekar zirai arazi cazibe ile sulanacak. Pompajdan cazibeye dönüştüreceğimiz kapalı borulu sulama sistemi sayesinde enerji maliyetlerini ve su sarfiyatlarını azaltacağız. Ayrıca, ülkemizin önemli ihraç ürünlerinin yetiştirildiği sera, muz ve tropikal iklim meyvelerini modern sulama sistemleri ile sulayacağız."

Eroğlu, proje ile ülke ekonomisine yılda yaklaşık 33 milyon lira katkı ve 8 bin 570 kişiye de istihdam sağlamayı hedeflediklerini ifade etti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler