Myanmar Bangladeş sınırına çit örüyor

Myanmar Bangladeş sınırına çit örüyor

Sınırda ara verilen çit örme çalışmalarına yeniden başlandı

YANGON (AA) - Myanmar, Bangladeş sınırında 2015 yılında ara verdiği çit örme çalışmalarına yeniden başladı.

Myanmar'ın Global New Light gazetesinde yer alan haberde, Aung San Suu Çii hükümetinin, Bangladeş sınırındaki Arakan eyaletinin batısında, kaynak eksikliği nedeniyle yapımı askıya alınan çitin örülmesine devam edeceği bildirildi.

Başkanlık Ofisi Bakanı Yardımcısı Zaw Htay, önceki hükümetin 2016-2017 mali yılına ait 45,9 milyon dolarlık bütçesinin yeniden değerlendirildiğini belirtti.

Zaw, "Bütçeden, çitin örülmesi için ayrılan ödenek ne kesilmiş ne de azaltılmıştır ve proje kaldığı yerden devam etmektedir. Bütün başarılı hükümetler sınır güvenliğine önem vermelidir." dedi.

Yapımına 2009 yılında başlanan, 290 kilometre uzunluğundaki çitin yaklaşık dört aşaması 2015 yılında bitmiş, kalan 64 kilometrelik kısmı tamamlanamamıştı.

Myanmar hükümeti, çiti, Bagladeş'e kontrolsüz giriş-çıkış yapan Arakanlı Müslümanlara (Rohingyalar) engel olmak için örüyor.

Arakan eyaletinde 2012 yılında Budistler ile Müslümanlar arasında yaşanan çatışmalar, Rohingyaların dramını gözler önüne sermişti. Budistlerin saldırılarında çoğu Müslüman çok sayıda kişi yaşamını yitirmiş, yüzlerce ev ve iş yeri ateşe verilmiş, şiddet olayları nedeniyle binlerce kişi bölgeyi terk etmek zorunda kalmıştı.

Bölge ülkeleri, çoğu Arakanlı Müslümanlardan oluşan göçmenlerin trajedisinden Myanmar hükümetini sorumlu tutmuştu.

Myanmar'da 1982'de kabul edilen yasayla vatandaşlık haklarını kaybeden Arakanlı Müslümanlar "devletsiz" sayılıyor. Birleşmiş Milletler tarafından "eziyet gören dini azınlık" olarak kabul edilen Arakanlı Müslümanlar, hem şiddet olaylarına hem de yasal, ekonomik ve toplumsal ayrımcılığa maruz kalıyor. BM'ye göre, ülkede gördükleri zulüm nedeniyle yaklaşık 130 bin Arakanlı Müslüman, Myanmar'dan kaçtı.

Myanmar, ülkesindeki Arakanlı Müslümanları Bangladeş'ten gelen göçmenler olarak görüyor ve "Bengali" olarak tanımlıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler