"Mutlu Kentin Gözleri, Kitapların Sesleri" projesi

"Mutlu Kentin Gözleri, Kitapların Sesleri" projesi

Süleymanpaşa Belediyesi, Tekirdağ Engelsiz Yaşam Derneği ile Tekirdağ Anadolu Lisesi, engelli bireylerin sanatsal aktivitelere ulaşımını kolaylaştırmak ve kültürel hayat içinde daha fazla yer alabilmelerini sağlamak için "Mutlu Kentin Gözleri, Kitapların

TEKİRDAĞ (AA) - Süleymanpaşa Belediyesi, Tekirdağ Engelsiz Yaşam Derneği ile Tekirdağ Anadolu Lisesi tarafından engelli bireylerin sanatsal aktivitelere ulaşımını kolaylaştırmak ve kültürel hayat içinde daha fazla yer alabilmelerini sağlamak için "Mutlu Kentin Gözleri, Kitapların Sesleri" projesi hayata geçirilecek.

Trakya Kalkınma Ajansının hibe desteğiyle Süleymanpaşa Belediyesi, Tekirdağ Engelsiz Yaşam Derneği ve Tekirdağ Anadolu Lisesi tarafından "Mutlu Kentin Gözleri, Kitapların Sesleri" projesi kapsamında Anadolu Lisesi bahçesinde kurulan, içinde sesli kütüphane, müzik ve sanatsal çalışmaların yapılacağı alanlar bulunan merkezle engellilerin kültür ve sanat hayatı içinde de söz sahibi olması hedefleniyor.

Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, görme engelli ve bütün engelli vatandaşları düşündüklerini ve bu yönde çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Engelli vatandaşların sosyal yaşama katılmalarını sağlamayı amaçladıklarını ifade eden Eşkinat, "Bu proje görme engelli vatandaşlarımız ya da az gören, ellerini kullanamayanlara yönelik oluşturuldu. 15 eğitmenimiz burada ders verecek. Okuma şansı olmayan, görmeyen vatandaşlarımız hem Braille alfabesini öğrenecek hem de sesli kütüphaneden öğrenciler tarafından seslendirilecek kitapları dinleme fırsatı bulacaklar. Önemli olan engelli vatandaşlarımızın sosyal yaşama katılmalarını sağlamak." dedi.

- Görme engelliler için eğitim alanı

Eşkinat, bu projede Anadolu Lisesinin yer almasının, öğrencilerle engelli bireylerin daha çabuk sosyalleşmesi sağlanacağı için avantaj oluşturacağını kaydetti.

"Mutlu Kentin Gözleri, Kitapların Sesleri" projesi koordinatörü Tekirdağ Anadolu Lisesi matematik öğretmeni Semih Marangoz ise bu proje ile engelli vatandaşlara okuma yazmayı öğretmeyi ve diğer arkadaşlarıyla bir şeyler paylaşmayı öğretebilmeyi amaçladıklarını aktardı.

Projenin Trakya Kalkınma Ajansının hibe desteğiyle hayata geçirildiğini belirten Marangoz şunları kaydetti:

"Burada ders verecek kursiyerlerimiz gerekli eğitimleri aldı. Yaptığımız çalışmalarla Tekirdağ'daki görme engellilere ulaşmaya çalışıyoruz. Bunun için Tekirdağ Anadolu Lisesi, Süleymanpaşa Belediyesi, Engelsiz Yaşam Derneğinin katkılarıyla görme engelliler için eğitim alanı oluşturuldu. Burada lise öğrencilerinin kitapları sesli hale getireceği ses kayıt stüdyosu ve kütüphaneden oluşan bölüm var."

- Projeden faydalanmak ücretsiz

Tekirdağ Engelsiz Yaşam Derneği Başkanı Şerife Türüdü ise daha fazla engelli insana ulaşmak ve onların hayatlarına güzel bir dokunuş yapmak için çalıştıklarını ifade etti.

Bu proje ile birçok engelli bireyin hayatında değişiklikler olacağına inandıklarını dile getiren Türüdü, "Görme engelliler burada yetişmiş sertifikalı öğretmenlerden eğitim alarak Braille alfabesi ve serbest dolaşım eğitimi alacaklar. Görme engelli çocuklar tamamen anne baba kontrolünde. Anne babaya bir şey olduğunda çocuklar tek hayattan kopmuş ve çaresiz kalacak. Projenin amacı bu gençleri kazanmak. Etrafında görme engelli olan vatandaşların bizlere ulaşmasını istiyoruz. Burada o gençlerin eğitimini vermeye hazırız. Kimseden hiçbir ücret talebimiz olmuyor." diye konuştu.

Projenin sadece Süleymanpaşa ilçesinde kalmayacağını aktaran Türüdü, diğer ilçelerden talep olduğu takdirde eğitmenlerin o ilçelere gidip ders verebileceğini sözlerine ekledi.

Projenin açılışı 25 Eylül Pazartesi günü gerçekleştirilecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :