• BIST 97.310
  • Altın 279,397
  • Dolar 5,8459
  • Euro 6,5153
  • Konya 19 °C
  • Şevki Yılmaz: Kadının hukukunu Avrupa’da arayanlar ahmaktır!
  • Ahmet Hakan'dan Arınç'ın damadının tahliyesine tepki
  • Afrika ülkeleri Fransa’ya  500 milyar dolar ödemeye devam ediyor
  • Şevki Yılmaz: Kadının hukukunu Avrupa’da arayanlar ahmaktır!
  • Ahmet Hakan'dan Arınç'ın damadının tahliyesine tepki
  • Afrika ülkeleri Fransa’ya  500 milyar dolar ödemeye devam ediyor

Mutfak kültürümüzle övünelim

A.Cenap Kendi

Kıvamında pişirilmiş bir yemeğin damak tadı ile buluşmasının hayatımızdaki reaksiyonu kim inkar edebilir. İnsanlığın yaratılış tarihi ne olursa olsun, damak tadımızın da önemini yitirmemiş olduğunu görüyoruz. Bu arada ahcılık mesleğinin de kendi kendine revaç bulduğu bir başka avantaj. Önemi saymakla tükenmez. Şiirlere konu olmuş, hakkında kitaplar dolusu methiyeler var. Şarkılar türküler bestelenmiş ahcılık hakkında. Yani bir kültür yaratılmış asırlar boyunca.

Hele hele Konya DÜGÜN PİLAVI başlı başına bir otorite halinde dimdik ayakta. Her hafta her köşede her mahallede daha doğrusu her yörede  dökülen düğün pilavı ününü dış ülkelere bile taşımış. Ölümsüz bir anane başlamış devam edip gidiyor. Bundan önceki yazılarımızda ekseriyet yemeklerden, Konya’ya has çorbalardan, tatlılardan, pastalardan, böreklerden, çöreklerden çok söz etmiştik. Bu günkü yazımızda da Konya mutfağında kullanılan malzemelerden bilgiler vermek istiyorum sizlere. Ağzımızı şapırtadarak yediğimiz, karnımızı doyurduğumuz, misafirlerimizi ağırladığımız o yemekleri yemek haline getiren malzemelerin adedi sizce ne kadar hiç merak ettiniz mi?

Sizi hiç yormak istemiyorum. Bu hususta yazılmış olan çok güzel eserler var. Başlı başına harikaların ve kültürün ve Konya Mutfağını anane eden SELÇUKLU DÖNEMİ MUTFAĞI adlı kitabı dahil Selçuk Es’in ve diğer yazılı basının verdiği verilere göre genelde kullanılan yüze yakın mutfak malzemeleri var. Listeni hatırlıyorum.

Mutfak terazisi, mutfak saati. Çay ve çorba kaşığı çeşitleri. Bardak çeşitleri. Robot ve bıçakları, karıştırma kabı, tahta kaşık, çırpma teli, rende, tahta havan, bakır havan, değirmen, limon sıkacağı, sarımsak ezici, et döveceği, satır, tekne, et ve sebze doğrama kabı, sebze bıçağı, et bıçağı, tırtıllı bıçak, kaşık çeşitleri, kepçe, tahta kaşık, kabak soyacağı, mardane, oklava, senit, hamur sıyırıcısı, çift dişli çatal, delikli spatula, delikli kaşık, ıskara ve tava maşası, mangal körük, salata süzgeci, fırça, tel süzgeç, plastik film, kağıt mutfak havlusu, büyük ve küçük boy tencereler, leğen, tava, kapaklı güveç tencere, ısıya dayanır cam tencere, fırın tepsisi, pasta kalıbı, pasta yapmak için ilave parçalar, muhtelif tartı kalıpları, ısıya dayanıklı cam kek kalıpları, bisküvi ve hamur kesiciler ve daha kayda girmedik malzemeler.

Genelde Konya geleneğine ait mutfak malzemeleri bunlardır.

UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 Memleket | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0332 352 16 16 | Faks : 0332 352 11 66 | Haber Scripti: CM Bilişim