MÜSİAD heyeti Brüksel'de

MÜSİAD heyeti Brüksel'de

MÜSİAD Genel Başkanı Olpak:- "Temaslarda karşılıklı ticaretin ve yatırımların artırılması ile üçüncü ülkelerle ticaretin artırılmasına yoğunlaşacağız. Özellikle Sahra Altı Afrika, Türki cumhuriyetler ve Latin Amerika'da Belçika ve Türkiye ortak çalışmalar

BRÜKSEL (AA) - Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, bazı kesimlerin terör noktasında birlikteliğini sürdürdüğü bir süreçte, Türk milleti ve iş dünyasının da birlikteliğini daha fazla sürdürmesi gerektiğini söyledi.

MÜSİAD ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ortak heyeti Belçika'da temaslarda bulunuyor. Heyet temasları kapsamında ilk olarak Brüksel Ticaret Odası'nda düzenlenen bir toplantıya katıldı. Toplantıda Brüksel Bölgesi Ekonomi Bakanı Didier Gosuin, Dış Ticaretten Sorumlu Brüksel Devlet Bakanı Müsteşarı Christophe T'Sas ve Uluslararası Operasyonlar ve Dış İlişkiler sorumlusu Philip Feytons da yer aldı.

Olpak, toplantı sonrası AA muhabirine yaptığı açıklamada, Belçika'ya farklı firmaların temsilcileri ile iki günlük bir ziyaret için geldiklerini belirterek, temasları kapsamında bugün ve yarın işverenler ve yatırım gruplarıyla görüşmeler yapacaklarını ve bir teknoloji bölgesini ziyaret edeceklerini söyledi.


- "Üçüncü ülkelerde ticaretin artırılmasına yoğunlaşacağız"


Hedeflerinin iki ülke arasında 5,8 milyar dolar olan karşılıklı ticaret ticaretin artırılması olduğunu kaydeden Olpak, temaslarda karşılıklı ticaretin ve yatırımların artırılması ile üçüncü ülkelerle ticaretin artırılmasına yoğunlaşacaklarını vurguladı. Özellikle Sahra Altı Afrika, Türki cumhuriyetler ve Latin Amerika'da Belçika ve Türkiye'nin ortak çalışmalar yürütebileceğini belirten Olpak, "Belçika'nın uluslararası alanda ciddi bir tecrübesi var. Birlikte daha güzel işler yapabileceğimizi düşünüyorum" değerlendirmesinde bulundu.


- Gümrük Birliği'nin güncellenmesi


AB'nin Türkiye'nin en büyük ihracat pazarlarından birisi olduğuna dikkat çeken MÜSİAD Başkanı, eskiden yüzde 50'yi geçen karşılıklı ticaret seviyesinin Avrupa'daki krizle yüzde 34'e kadar geriledikten sonra şimdilerde yüzde 40'a çıktığını söyledi. Bunu olumlu gördüklerini belirten Olpak, bundan sonraki süreçte başta vizeler olmak üzere karşılıklı ele alınacak konular olduğuna dikkat çekti.

AB ve ABD arasında görüşmelerin sürdüğü Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) anlaşmasına da değinen Olpak, "Bu noktada Gümrük Birliği Anlaşması'nın güncellenmesini destekliyoruz. Eğer bunu yapamayacak olursak, üçüncü ülkelerin ürünlerinin Türkiye'ye gümrüksüz girmesi bizim ise gümrüklü ihracat yapmamız söz konusu olacak. Çok da doğru olmayan bir ticaretle karşı karşıya kalacağız. Bu konuda siyasetçiler kendi aralarında görüşmelerini sürdürürken, biz de iş alemi olarak kurumlarımızla bunu destekleyecek çalışmalarımızı sürdüreceğiz" diye konuştu.


- "Birlikteliğimizi daha fazla sürdürmemiz gerekiyor"



Ziyaretin Ankara'daki terör saldırısının sonrasına denk geldiğine dikkat çeken Olpak, "Ankara'daki feci terör saldırısının etkisini her şekilde damarlarımızda hissettiğimiz bir dönemde, hayatın durmadığını ve bizim daha çok çalışmaya ihtiyacımız olduğunu vurgulamak istedik. Önceden planlanmış bir ziyaretti. Ancak herhangi bir aksama yapmadan da devam etmesi gerektiğine karar verdik" dedi.

Türkiye'de yaşanan her türlü sıkıntıya rağmen hayatın devam etmesi gerektiğini kaydeden MÜSİAD Başkanı, "Birilerinin terör noktasında birlikteliğini sürdürdüğü bir süreçte, millet olarak, iş alemi olarak bizim de birlikteliğimizi daha fazla sürdürmemiz gerektiğini, ayrılıklarımızı değil ortak noktalara yoğunlaşmamız gerektiğini vurgulamak isterim" ifadelerini kullandı.

Heyet temaslarının ardından yarın Türkiye'ye dönecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :