Muhtarlar ne iş yapar?

Muhtarlar ne iş yapar?

Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Bekir Aktürk, muhtarlık sisteminin 1829'dan bu yana işleyen tarihini vurgulayarak, sistemin tartışılmasının talihsiz olduğunu belirtti.

Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Bekir Aktürk, ülkenin yerel yönetimlerini ve muhtarlarını seçmek için 31 Mart seçimlerine hazırlandığı bir dönemde, muhtarlık sisteminin tarihsel önemine dikkat çekti. Aktürk, 1829 yılından bu yana işleyen muhtarlık sisteminin, son günlerde tartışılmasının üzücü olduğunu belirtti.

Aktürk, muhtarlık sisteminin kökenine değinerek, II. Mahmut döneminde Yeniçeri Ocağı'nın kaldırılmasının ardından mahallelerin güvenliğini sağlamak amacıyla kurulduğunu açıkladı. İlk düzenlemelerin 1864'te yapıldığını ve muhtarların görevlerinin daha ayrıntılı olarak 1876'da belirlendiğini ifade etti. Ancak, 1913'e kadar muhtarlık sisteminin resmi olarak kaldırıldığını ancak fiilen devam ettiğini belirtti. 1933'te bu görevlerin zabıta ve belediye gibi kuruluşlara devredildiğini ancak 10 yıl sonra mahalle muhtarlıklarının tekrar düzenlendiğini ve günümüze kadar geldiğini söyledi.

Aktürk, muhtarların önemini vurgulayarak, akademisyen ve siyasetçilerin bazen muhtarlık sistemini gereksiz gördüğünü ancak muhtarların toplumsal yapı içinde önemli bir rol oynadığını belirtti. Muhtarların, mahallelerin idari işlerini yürüttüğünü ve köy veya mahallelerin temsilcisi olarak hizmet verdiğini ifade etti. Ayrıca, muhtarların devlet ile halk arasındaki en önemli iletişim köprüsü olduğunu ve özellikle Anadolu'nun ve Güneydoğu'nun kültürel dengeler için etkin bir rol oynadığını vurguladı.

Aktürk, muhtarların pandemi, afet ve uyuşturucuyla mücadele gibi konularda da önemli roller üstlendiğini ve topluma büyük katkı sağladığını belirtti. Muhtarların, devlet-millet işbirliğinin en önemli örneklerinden biri olduğunu ve toplumsal dayanışmanın güçlendirilmesinde önemli bir rol oynadığını söyledi.

Sonuç olarak, Aktürk, muhtarlık sisteminin tarihi geçmişini anlayarak ve muhtarların önemli rolünü takdir ederek, sistemin güncellenmesi gerektiğini ve muhtarların daha fazla desteklenmesi gerektiğini vurguladı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.