Mısır'ın Refah Sınır Kapısı'nı kapatması

Mısır'ın Refah Sınır Kapısı'nı kapatması

Hamas Sözcüsü Ebu Zuhri:

GAZZE (AA) - Filistin İslami Direniş Hareketi (Hamas) Sözcüsü Sami Ebu Zuhri, "Gazze'nin dünyaya açılan tek kapısı durumundaki Refah Sınır Kapısı'nı açılması konusundaki olumlu bütün önerileri değerlendirmeye hazır olduklarını" bildirdi.

Ebu Zuhri tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Refah Sınır Kapısı'nın açılması ve özgürce geçişlerin sağlanmasında halkımızın haklarını koruma konusunda ısrarcıyız. Hareket olarak daha önce esnek tezler sunmuştuk. Refah Sınır Kapısı'nı açılmasını hedefleyen olumlu bütün önerileri değerlendirmeye hazırız" ifadelerine yer verdi.

Ebu Zuhri, "Bazı tarafların gerçek verilerden uzak bir anlaşma formülü ve yalnızlaşma üzerinde ısrar ettiğini" ifade etti.

Fetih Hareketi Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Azzam el-Ahmed, "Mısır yönetimiyle  Refah Sınır Kapısı'nın açılması için ilkesel bir anlaşmaya vardıklarını" açıklamıştı.

Mısır yönetiminin Temmuz 2013'teki askeri darbenin ardından kapattığı Refah Sınır Kapısı, o tarihten beri yılda bir kaç kez kısa süreliğine açıyor.

Gazze'deki İçişleri Bakanlığı'ndan "Mısır yönetimi, Refah Sınır Kapısı'nı yıl başından bu yana toplam 300 gün kapalı tuttu. Sınır kapısı istisnai olarak insani durumlar için bu yıl sadece 19 gün açılmıştır" açıklaması yapılmıştı.

Gazze'de giriş çıkışların yapıldığı 7 sınır kapısından Refah hariç 6'sı İsrail'in kontrolünde bulunuyor. Gazze'deki 4 ticari sınır kapısı, Haziran 2007'de İsrail tarafından kapatılmıştı. Diğer kapılardan Beyt Hanun (Erez) yabancı pasaport taşıyanlar, hasta ve iş adamlarının Batı Şeria'ya geçişi, Kerm Ebu Salim ise bazı ticari ürünlerin geçişinde kullanılıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı