Mısır'dan ABD Dışişleri Bakanı Kerry'nin eleştirisine tepki

Mısır'dan ABD Dışişleri Bakanı Kerry'nin eleştirisine tepki

Mısır Dışişleri Bakanı Şükri:- "Yabancı tarafların vesayetini kabul etmeyiz"

KAHİRE (AA) - Mısır, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin ülkedeki insan hakları ihlali ile ilgili eleştirisine tepki göstererek, yabancı tarafların vesayetini kabul etmeyeceğini vurguladı.

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri, düzenlediği basın toplantısında, Kerry'nin eleştirisine tepki göstererek, "Yabancı tarafların vesayetini kabul etmeyiz" dedi.

Şükri, bazı ülkelerle ilgili birçok konuda endişelerinin bulunduğunu ve bunu dile getirebileceklerini belirten ancak aralarında belirli çerçevede diplomatik kanalları tercih ettiklerini söyledi.

Mısır'da insan hakları ile ilgilenen 40 binden fazla örgüt bulunduğunu belirten Şükri, kendilerinin de ülkenin iç işlerini, güvenliğini ve istikrarını koruyan kanuna uygun bir şekilde söz konusu örgütlere görevlerini yapma imkanı sağlamakla yükümlü olduklarını dile getirdi.

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, geçen haftalarda Mısır’da yaşanan insan hakları ihlalleri ve sivil toplum kuruluşu "En-Nedim Şiddet ve İşkence Mağdurları Rehabilitasyon Merkezi"ne yönelik kapatma kararına ilişkin bugün yaptığı yazılı açıklamada, Mısır hükümetinin, insan hakları ihlallerini takip eden sivil toplum kuruluşlarına yönelik soruşturmaları tekrar başlatmasını eleştirmişti.

“Geçtiğimiz haftalarda ve aylarda, Mısır’da yaşanan insan hakları ihlalleri hakkında derin kaygı duyuyorum” ifadesini kullanan Kerry, “Bu karar, politik muhaliflerin, gazetecilerin, STK aktivistleri ve kültürel kişiliklerin hapsedilmesi için uygun ortamları oluşturmaktadır” değerlendirmesinde bulunmuştu.

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Mısır’da sivil toplum aktivitelerinin hükümet tarafından sınırlandırılmasının, ülkede istikrarı ve güvenliği zayıflatacağını belirterek, hükümetin STK’lar üzerindeki baskısını kaldırması yönünde çağrı yapmıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler