Milletlerarası anlaşmalar

Milletlerarası anlaşmalar

Türkiye'nin, Uganda, Lübnan, Karadağ, Belçika, ABD ve Suudi Arabistan arasındaki bazı anlaşma ve protokollerİ Resmi Gazete'de yayımlandı

ANKARA (AA) - Türkiye'nin, Uganda, Lübnan, Karadağ, Belçika, ABD ve Suudi Arabistan arasında yaptığı bazı anlaşma ve protokoller Resmi Gazete'de yayımlandı.

Uganda’nın Kampala kentinde 1 Haziran’da imzalanan "Türkiye Cumhuriyeti hükümeti ile Uganda Cumhuriyeti hükümeti arasında diplomatik pasaport hamilleri için vizelerin karşılıklı olarak kaldırılmasına ilişkin anlaşma", Bakanlar Kurulunca onaylandı. Buna göre, diplomatik pasaport sahibi kişiler, karşı ülkeye ilk giriş tarihinden itibaren 180 gün içerisinde 90 günü aşmamak kaydıyla geçici olarak kalmak için vize zorunluluğundan muaf tutulacak.

Türkiye ile Lübnan arasında 23 Haziran'da Beyrut'ta imzalanan "Türkiye Cumhuriyeti hükümeti ile Lübnan Cumhuriyeti hükümeti arasında askeri alanda lojistik hibe anlaşması" da yürürlüğe girdi. Buna göre, Türkiye, Lübnan Silahlı Kuvvetlerinin lojistik ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla belirlenen cins ve miktardaki malzemeyi Lübnan'a hibe edecek.

Türkiye ile Karadağ arasında 18 Nisan 2012'de Ankara'da imzalanan "Türkiye Cumhuriyeti hükümeti ile Karadağ hükümeti arasında eğitim alanında işbirliği mutabakat zaptı" da onaylandı. Bu kapsamda, taraflar eğitim alanında işbirliğini geliştirmek hedefiyle kurumlar arasında öğretim elemanlarının ve bilimsel yayımların değişimini yapacak.

ABD ile Türkiye arasında 29 Temmuz 2015'te Ankara’da imzalanan "Türkiye Cumhuriyeti hükümeti ile Amerika Birleşik Devletleri hükümeti arasında genişletilmiş bilgi değişimi yoluyla uluslararası vergi uyumumun arttırılması'' anlaşması ve mutabakat zaptının onaylanması da kararlaştırıldı. Anlaşmada, bildirimi zorunlu hesaplar ile ilgili bilgilerin temin edilmesine ve değiştirilmesine ilişkin yükümlülükler, bilgi değişimininin zamanı ve şekli, yabancı hesapların vergi uyumu yasasının (FATCA) Türk finansal kuruluşlarına uygulanması, uyum konusunda işbirliği ve yaptırımlar, bilgi değişimi etkinliğinin ve şeffaflığının geliştirilmesine sürdürmeye yönelik karşılıklı taahhüt ve anlaşmanın süresine ilişkin esaslar yer alıyor.

Anlaşmada, bildirimi zorunlu ABD hesaplarının ve belirli katılımcı olmayan finansal kuruluşlara yapılan ödemelerin tespiti ve bildirimine ilişkin durum tespiti yükümlülüklerine de yer verildi. Anlaşma ile vergi kayıp ve kaçağı ile etkin şekilde mücadele edilmesi ve vergiye gönüllü uyumun artırılması bakımından iki ülke arasındaki işbirliğinin kuvvetlendirilmesi amaçlanıyor. Buna göre, anlaşma uyarınca değiştirilecek bilgilerin türü ve değiştirme zamanını önceden belirleyen taraflar, düzenli bilgi değişiminde bulunacak. Türk finansal kuruluşlarındaki ABD'li hesap sahiplerine ilişkin belirli bilgiler ile ABD finansal kuruluşlarındaki Türkiye mukimi hesap sahiplerine ilişkin belirli bilgiler iki ülke arasında karşılıklı olarak değişime tabi tutulacak.

Bu arada, Türkiye ile Suudi Arabistan arasında 26 Nisan 2016'da Ankara'da imzalanan "Türkiye Cumhuriyeti hükümeti adına Türkiye Cumhuriyeti Genelkurmay Başkanlığı ile Suudi Arabistan Krallığı hükümeti adına Savunma Bakanlığı arasında Türkiye’deki Efes-2016 Tatbikatı sırasında sağlanacak ev sahibi ülke desteğine ilişkin teknik düzenleme" de onaylandı.

Türkiye ve Brüksel arasında 9 Temmuz 2013'te imzalanan "Türkiye Cumhuriyeti ve Belçika Krallığı arasında 2 Haziran 1987 tarihinde Ankara’da imzalanan Gelir üzerinden alınan vergilerde çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmasını değiştiren protokole" de Bakanlar Kurulu tarafından onay verildi.

Öte yandan, "Dünya Posta Birliği Kuruluş Yasası'na Sekizinci ek protokol" de onaylandı. Türkiye’nin "Uluslararası Hidrografi Örgütü hakkında sözleşmeye değişiklikler protokolü"ne katılımı da Bakanlar Kurulunca kararlaştırıldı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler