Milletlerarası anlaşmalar

Milletlerarası anlaşmalar

Türkiye'nin Sudan, İran ve Bulgaristan ile imzaladığı anlaşmalar onaylandı

ANKARA (AA) - Türkiye'nin Sudan, İran ve Bulgaristan ile imzaladığı ikili anlaşmalar onaylanarak Resmi Gazete'de yayımlandı.

Türkiye ile Sudan arasında, 28 Nisan 2014'te Ankara'da imzalanan "İkili Tarımsal İşbirliği ve Ortaklığına İlişkin Anlaşma"ya göre, Sudan'da tarımsal işletmeler kurulup kaynakların daha rasyonel kullanılması ve Türk özel sektörünün Sudan'da hayvancılık dahil tarımsal faaliyetlerde bulunması sağlanacak. Çeşitli eyaletlerde toplam 793 bin hektar arazinin tarafların kuracağı ortak şirkete tahsis edilerek Türk girişimcilerin bu bölgelere yatırım yapması sağlanacak; her iki tarafın da belirleyeceği bir bölgede "Tarım Serbest Bölgesi" kurulacak.

Türkiye ile İran arasında 7 Nisan 2015 tarihinde Tahran'da imzalanan "Çevre Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı"na göre, ekosistemin korunmasına ve kullanılmasına yönelik dengeli bir yaklaşımla kirliliğin azaltılması ve çevresel sürdürülebilirliğin sağlanması için, taraflar arasında bilgi, deneyim, en iyi uygulamalar ve teknoloji değişimi üzerine işbirliği yapılacak. Entegre atık su yönetimi, çevresel gürültü yönetimi, iklim değişikliği, atık suyun geri kazanımı, çevre denetimi, elektronik çevre uygulamaları, çevre eğitimi ve çevre kurumlarının kapasitesinin artırılması gibi konularda işbirliği yapılacak.

Tarafların iç yasal usulleri tamamladığını birbirine diplomatik yollarla bildirmesiyle yürürlüğe girecek olan mutabakat zaptı, 1 yıl süreyle geçerli olacak ve tarafların sona erdirmemesi halinde birer yıl süreyle otomatik olarak uzayacak.

Öte yandan Türkiye ile Bulgaristan arasında 7 Eylül 2015 tarihinde Ankara'da imzalanan "Hibe Anlaşması"na göre, Türk tarafının ihtiyacı olan 5 milyon doz BCG (verem) aşısı Türkiye'ye hibe edilecek. Gerekli iç yasal usullerin tamamlanmasının ardından aşılar, iki ülkenin sağlık bakanlıklarının uygun göreceği yer ve zamanda teslim edilecek.

 

AA

Kaynak:Haber Kaynağı