"Millet kıraathaneleri okuma oranını arttıracak"

"Millet kıraathaneleri okuma oranını arttıracak"

Eski Kültür ve Turizm Bakanı Yardımcısı ve AK Parti Zeytinburnu Belediye Başkan Adayı Ömer Arısoy:- "(Millet kıraathaneleri) Gerçekten çok büyük bir ihtiyaç. Ev-okul ya da ev-iş yeri arasında üçüncü mekan ihtiyacı diyoruz biz buna. Dolayısıyla okuma alışk

İSTANBUL (AA) - AİŞE HÜMEYRA BULOVALI - Eski Kültür ve Turizm Bakanı Yardımcısı ve AK Parti Zeytinburnu Belediye Başkan Adayı Ömer Arısoy, millet kıraathanelerinin toplumdaki okuma oranını arttıracağını belirterek, "Gerçekten çok büyük bir ihtiyaç. Ev-okul ya da ev-iş yeri arasında üçüncü mekan ihtiyacı diyoruz biz buna. Dolayısıyla okuma alışkanlığını kazandırmasının yanı sıra kıraathaneler, ders çalışanların üçüncü mekan ihtiyaçlarını da karşılıyor." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 24 Haziran 2018 seçimlerinden önce Hatay mitinginde açıkladığı "Millet Kıraathaneleri" projesi Türkiye'nin birçok yerinde gerçekleştirilmeye devam ediyor.

Zeytinburnu Belediyesi bünyesinde hizmet veren Seyyidnizam ve Merkezefendi Millet Kıraathaneleri de yaklaşık 60 bin kitap kapasitesiyle 24 saat hizmet sunuyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyareti sırasında, "Türkiye'ye örnek olacak bir kıraathane" şeklinde nitelendirdiği kıraathanelere ilişkin AA muhabirine açıklama yapan Arısoy, millet kıraathanelerinin bir ihtiyaç gereği ortaya çıktığını söyledi.

- "Merkezefendi Millet Kıraathanesi Türkiye'ye örnek model oldu"

Arısoy, bugüne kadar insanların rahatça kitap okuyabileceği veya ders çalışabileceği ortamların yeterli olmadığına işaret ederek, "Zeytinburnu Belediyemiz bu ihtiyacı gidermek üzere önce Merkezefendi'de bu anlamda bir proje başlattı ve Sayın Cumhurbaşkanımızın ziyaretinden sonra da bu proje tüm Türkiye'ye örnek model oldu." dedi.

Merkezefendi ve Seyitnizam Millet Kıraathaneleri'nin gençlerin ihtiyacından dolayı 7/24 hizmet verdiğine dikkati çeken Arısoy, şöyle devam etti:

"Bu kütüphanelerde günde 3 sefer çorba ikramı yapılıyor. Ayrıca çalıştıkları süre içerisinde araştırmacılara, öğrencilere ve okurlara çay-kahve ücretsiz olarak veriliyor. Bu çalışma Cumhurbaşkanımızın tavsiye ve talimatlarıyla da tüm Türkiye'de yaygınlaştırıldı. Ben bakanlıktayken ilk 100 günde 30 ildeki 30 kütüphaneyi millet kıraathanesine dönüştürmüştük."

- "Zeytinburnu'ndaki millet kıraathanelerinin sayısını arttırmayı planlıyoruz"

Bakanlıktaki görevi sırasında millet kıraathaneleri üzerine Türkiye'nin birçok ilinden talep aldıklarını da aktaran Arısoy, ilerleyen zamanlarda Zeytinburnu'ndaki millet kıraathanelerinin sayısını arttırmayı planladıklarını ifade etti.

Ömer Arısoy, Merkezefendi ve Seyitnizam Millet Kıraathaneleri'nin işleyişini de şöyle anlattı:

"Kıraathanelere gelenler üyelik sistemiyle kartlarını okuttuktan sonra sıraya girerek, daha sonra içeride dilediği kadar vakit geçirebiliyor fakat mola saatlerini aşmamak şartıyla. İnşallah bu sistem başta İstanbul olmak üzere tüm Türkiye'de yaygınlaşır. Gerçekten (millet kıraathaneleri) çok büyük bir ihtiyaç. Ev-okul ya da ev-iş yeri arasında üçüncü mekan ihtiyacı diyoruz biz buna. Kıraathanelerimizde kapasite durumuna bağlı olarak bir okurun başvurabileceği edebiyat, araştırma, tarih, siyaset ve şehir kitapları gibi bütün kaynaklar var. Dolayısıyla okuma alışkanlığını kazandırmasının yanı sıra kıraathaneler ders çalışanların üçüncü mekan ihtiyaçlarını da karşılıyor."

- "Bu projeyi geliştirmeye devam edeceğiz"

Millet kıraathanelerinin toplumdaki okuma oranını arttıracağının altını çizen Arısoy, "Bizim çocukluk dönemimizde kütüphaneler mesai saati ile kapanırdı ve ders çalışacak mekan bulamazdık. Bu kütüphanelerimiz Türkiye'ye model olduktan sonra belediyelerimiz, valiliğimiz, bakanlığımız ve tüm kamu kurumları millet kıraathaneleri konusunda seferber oldu. Bu anlamda çok kısa zamanda bütün büyük şehirlerimizde 24 saat açık olacak kıraathanelerin yaygınlaşacağını düşünüyorum." diye konuştu.

Arısoy, Zeytinburnu'ndaki kıraathaneler adına herkesten olumlu tepkiler aldıklarını da dile getirerek, şunları kaydetti:

"Buralar aynı zamanda hem e-kitabın hem de fiziken kitabın yaygınlaştığı, okunduğu, paylaşıldığı, ödünç verildiği alanlar. Dolayısıyla okuma ve araştırmayla kitaba erişim aynı mekanda bir araya gelmiş oluyor. Ayrıca bu mekanlara gelen kardeşlerimiz, okurumuz 24 saat boyunca neredeyse tüm ihtiyaçlarını giderecek bir şekilde çalışma mekanı elde ediyor. İnşallah bu projeyi daha da geliştirmeye devam edeceğiz."

- Merkezefendi Millet Kıraathanesi

"Merkez Efendi Şehir Kütüphanesi" adıyla Mayıs 2016'da açılan Merkezefendi Millet Kıraathanesi, 13 Mart 2017'den bu yana 24 saat boyunca okuyucuları ağırlıyor.

Toplam 825 metrekareye kurulan ve 45 bin kitap kapasitesine sahip olan kıraathanede, 68 kişilik bir konferans salonu da yer alıyor.

Kıraathanenin 17 bin 200 üyesi bulunurken, çay, kahve, internet ve fotokopi hizmetleri de kullanıcılara ücretsiz olarak veriliyor.

- Seyyidnizam Millet Kıraathanesi

Kasım 2017'de 24 saat esası ile açılan Seyyidnizam Millet Kıraathanesi ise yaklaşık 15 bin kitap kapasitesiyle hizmet sunuyor.

Toplam bin 157 metrekareye kurulan ve 4 bin 782 üyesi olan kıraathaneden, aynı anda 200'e yakın kişi yararlanabiliyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler