MHP Genel Başkan Yardımcısı Karakaya:

MHP Genel Başkan Yardımcısı Karakaya:

"Bu gelen başkanlık sistemi değil. 'Evet' dersek başkanlık sistemine geçmiyoruz. 'Hayır' dersek parlamenter sistem var değil, arızalı bir sistem var. Bunun aslını anlamamız lazım"

ÇANKIRI (AA) - MHP Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya, halkoyuna sunulacak anayasa değişikliği paketine ilişkin, "Bu gelen başkanlık sistemi değil. 'Evet' dersek başkanlık sistemine geçmiyoruz. 'Hayır' dersek parlamenter sistem var değil, arızalı bir sistem var. Bunun aslını anlamamız lazım." dedi.

Partisinin Çankırı İl Teşkilatı üyeleriyle Atatürk Kültür Merkezi'nde bir araya gelen Karakaya, 16 Nisan'da yapılacak halk oylamasına yönelik bilgilendirmede bulundu.

Halk oylamasında partisinin tercihi ve nedenlerini anlatan Karakaya, MHP'nin devlet, millet, Cumhuriyet ve Türklüğün bekası için "evet" dediğini söyledi.

Anayasa değişikliği ve halk oylaması sürecinde aldıkları kararlara değinen Karakaya, şöyle devam etti:

"Bu süreci başlatan, bu konuda hükümeti bir düzenleme yapılması konusunda uyaran Genel Başkanımızdır. Önümüze gelen bir projeye 'evet' diyelim, bazı edepsizlerin söylediği gibi 'MHP yönetimi ne için çekindi, ne var ki bu işe 'evet' demek zorunda kaldı?' dediği gibi değil bu işin aslı. Uyarıyı yapan, tehlikeyi gören MHP'dir. MHP'nin halk oylamasında tercihi 'evet' olacak. Bu gelen başkanlık sistemi değil. 'Evet' dersek başkanlık sistemine geçmiyoruz. 'Hayır' dersek parlamenter sistem var değil, arızalı bir sistem var. Bunun aslını anlamamız lazım."

- "Cumhurbaşkanı adaylarını 2014'te partileştirdik, siyasallaştırdık"

Karakaya, cumhurbaşkanı seçim sisteminin 2014 yılında yapılan seçimle değişikliğe uğradığını hatırlattı.

O seçimde cumhurbaşkanı adaylarını partilerin gösterdiğini, seçim çalışmalarını da partilerin yürüttüğünü dile getiren Karakaya, "Neden partiler gösterdi? Çünkü 2007'de CHP'nin uzlaşmazlığı, AK Parti'nin uzlaşmazlığı, CHP'nin bir adım sonrasını görememesi bugün olduğu gibi cumhurbaşkanlığı sistemini değiştirtti. Meclis tıkandı." diye konuştu.

Aslında Meclisin 2000 yılında tıkanacağını ifade eden Karakaya, cumhurbaşkanı seçim sürecinde MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, "Tüm partiler anlaşsın, ben de varım." demesiyle sorunun çözüldüğünü belirtti.

Mevlüt Karakaya, 2014'te AK Parti'nin, MHP ile CHP'nin, HDP'nin cumhurbaşkanlığına birer aday gösterdiğini anımsatarak, "Peki ne oldu? Cumhurbaşkanı meydana indi, miting alanında vatandaştan oy istedi. Siz cumhurbaşkanı adayını vatandaşa indirdiğinizde zaten icranın içine soktunuz. Bu CHP'nin öngörüsüzlüğünden kaynaklandı. Şimdi söylüyorlar, 'Partili cumhurbaşkanı olmaz' diye. O zaman zaten cumhurbaşkanı adaylarını partileştirdik, siyasallaştırdık." değerlendirmesinde bulundu.

- "Türkiye'nin normalleşmesi gerekiyor"

Devletin 15 Temmuz darbe girişimi sonrası ciddi bir beka sorunu yaşadığını vurgulayan Karakaya, Türkiye'nin gergin olduğunu ve normalleşmesi gerektiğini anlattı.

Darbe girişiminin vatan, devlet ve millet kaybına neden olabileceğini ifade eden Karakaya, şöyle konuştu:

"Devlet Bahçeli dedi ki 'Ben yolu görüyorum. Üç terör örgütü tarafından abluka altına alındık. Bu mücadelelerin devam etmesi lazım.' Üç ay önce 'Üzerimize gelecekler' dedi ve bugün geliyorlar. Devlet Bahçeli dedi ki 'Terörle mücadelede devletimin sonuna kadar arkasındayım.' Bunu biz CHP gibi şakadan mı yapacağız? Biz açılıma neden karşıydık? Diyorlar ki 'Ne oldu da AK Parti'nin safına gittiniz?' Dün ben 'terörle müzakere' mi diyordum? 'Mücadele' diyordum. Bugün ne diyorum? 'Mücadele' diyorum. Peki AK Parti ne diyor? 'Mücadele' diyor."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :