Mezhep din değildir, mezhepsiz de olmaz

Mezhep din değildir, mezhepsiz de olmaz

NEÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Yaman, mezhebin din olmadığını, ancak dinin de mezhepsiz olmayacağını söyledi

 

Birlik Vakfı Konya Şubesi’nin “Her Cumartesi Birlikteyiz” konferanslarında Güncel İslami Meseleleri değerlendiren Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi ve NEÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Yaman, mezhebin din olmadığını, ancak dinin de mezhepsiz olmayacağını söyledi

Birlik Vakfı Konya Şubesi'nin düzenlediği “Her Cumartesi Birlikteyiz” programına katılan Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi ve Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Yaman, “Güncel İslami Meseleler” konulu konferans verdi. Konferansta Kur’an ve sünnetin birbirinden ayrılamayacağını, hayatımızı bu iki kavrama göre yaşamamız gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Yaman, mezhebin din olmadığını, ancak mezhepsiz de olmayacağını ifade etti.

AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Sorgun ile kalabalık bir davetli topluluğunun katıldığı konferansta Diyanet İşleri Yüksek Kurulu’nun faaliyetleri hakkında bilgi veren Prof. Dr. Yaman, dini meselelere bakışta 5 tavır olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Yaman, bu 5 tavrı şöyle özetledi: “Din itikat ve ahlaktan ibarettir. Din hukuka karışmaz, ilkesel düzeyde müdahale edebilir. Yani haksızlık yapmayın, zayıfı ezmeyin, sosyal adaleti sağlayın, genel adaleti sağlayın gibi… İkinci tavra göre dinin hükümleri tarihseldir, bugün bizim yenilememiz gerekir. Üçüncü tavırda doğrudan vahye tabi olalım, aradaki birikimi kaldıralım, indirilmiş Kur’an’a tabi olalım der. Dördüncü tavır; annemizden, babamızdan bize bir mezhep kaldı, kabul ettiğimiz mezhep, hak mezhebidir. Mezhep taassubuyla hareket etmemiz gerekir. Son olarak da bir mezhebe bağlı ama mezhebi din olarak görmeyen geniş anlamda dini meselelere çözüm üreten anlayış… Bir Müslümanın yaşamını bu 5 tavra göre düzenlemesi gerekir.”

HER İNSANIN BİR MEZHEBİ VARDIR

Mezhebin Müslümanı disipline ettiğini ve her Müslümanın bir mezhebe bağlı kalmasının kaçınılmaz olduğunu bildiren Prof. Dr. Yaman, “Siz her bir meseleyi doğrudan kendiniz çözemeyeceğinize göre bir bilene soracaksınız. Onun için bir mezhebe bağlı olmak bir Müslümanın hayatında çok önemli bir unsurdur. Bana göre de mezhepsiz kimse yoktur, olamaz da. Aksi halde tutarsız bir dini hayatı olur. Bir mezhebe tabi olmak gerekir karmaşanın önlenmesi açısından. Bütün ülkelerdeki yönetimler bir mezhebi esas alır. Biz Diyanet İşleri Yüksek Kurulu olarak karmaşanın önlenmesi ve sorunların çözümü için son zamanlarda bazı konularda zamanımıza göre düzenlemeler yaptık” dedi. Prof. Dr. Yaman, program sonunda katılımcıların dini meselelerle ilgili sorularını da cevaplandırdı. Birlik Vakfı Konya Şube Başkanı Abdi Parlak, Prof. Dr. Ahmet Yaman’a günün anısına tablo ve katılım belgesi takdim etti.

mezhep-din-degildir,-mezhepsiz--(1).jpg

 

Önceki ve Sonraki Haberler