Mersin Antep fıstığı üretiminde "atağa" geçmek istiyor

Mersin Antep fıstığı üretiminde "atağa" geçmek istiyor

Kentte Antep fıstığı üretiminde kalite ve verimliliği artırmak, çiftçileri alternatif ürünlere yönlendirmek için "Antep fıstığı Tomurcuğunu Mersin'de Yeniliyor" projesi hayata geçirildi- Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Kocamaz: - "Mersin'in Antep fıstı

MERSİN (AA) - Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünün "Antep Fıstığı Tomurcuğunu Mersin'de Yeniliyor Projesi kapsamında Silifke, Gülnar ve Mut ilçelerinde üretiminde kalite ve verimliliğin artırılması hedefleniyor.

Mersin Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, başta portakal, limon, muz, çilek olmak üzere birçok sebze ve meyvenin yetiştirildiği Anadolu'nun verimli topraklarından Mersin'de, Antep fıstığı üretimiyle ilgili de büyükşehir belediyesi harekete geçti.

Türkiye için stratejik bir tarımsal değere sahip Antep fıstığı üretiminde verim ve kaliteyi artırmak, rekabetçi ve sürdürülebilir bir üretimle bölgedeki ekonomik refaha katkı sağlamak amacıyla büyükşehir belediyesi uzman kurum ve kuruluşlarla iş birliğine giderek "Antep fıstığı Tomurcuğunu Mersin’de Yeniliyor" projesini başlattı.

Bu kapsamda 5 mahalleye kavlatma makinesi ve yıkama eleği kurulumu gerçekleştirildi, dal yaprak ayırma makinesiyle ilgili projelendirme çalışmalarının sürdüğü bildirildi.

- "Kırsaldan kente göçü kısmen önlenecek"

Açıklama görüşlerine yer verilen Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğüyle birlikte hayata geçirdikleri projenin bölgede bir sinerji yaratacağını belirtti.

Projenin üretimin önünü açacağına inandıklarını ifade eden Kocamaz, şu değerlendirmede bulundu:

"Antep fıstığı üretimi Anadolu'da Hititler'den bu yana yapılmaktadır. Bu nedenle Antep fıstığında Türkiye'nin bir dünya markası olmasının yanında Mersin'in Antep fıstığının Türkiye markası olarak değerini bulması en büyük arzumuz. Doğru, modern yöntemlerle üretim yapıldığında bu ürünün ekonomik değeri yükselecek ve yöre halkının gelir düzeyi artacak. Bu sayede karnı doğduğu yerde doyan üreticimizin kırsaldan kente göçü kısmen önlenecektir. Antep fıstığının Mersin'de üretim alanlarının arttırılması, bölge için alternatif ürün olması ve tarıma elverişli olmayan arazilerin değerlendirilmesi açısından da ayrı bir öneme sahip."

Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürü Nevzat Aslan da projeyle bölgede sürdürülebilir tarım yapılmasını ve Antep fıstığı üretiminde kalite ile verimi artırmayı hedeflediklerini, projenin sosyal, ekonomik anlamda da katkı sağlayacağını ifade etti.

Aslan, projenin uygulama alanı olarak Silifke, Gülnar ve Mut ilçelerinin belirlendiğini bildirdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :