Medya mensupları organ nakli konusunda bilinçlendirilecek

Medya mensupları organ nakli konusunda bilinçlendirilecek

Türkiye Organ Nakli Vakfı tarafından "Organ Nakli ve Organ Bağışı Medya Çalıştayı"nın beşincisi 25-27 Ocak'ta İstanbul'da düzenlenecek- Vakıf Başkanı Kahveci: - "Proje kapsamında, gelişmekte olan ülkelerde organ nakli ve bağışı konusunda farkındalığı artı

ANKARA (AA) - MERVE YILDIZALP - Türkiye Organ Nakli Vakfı tarafından "Organ Nakli ve Organ Bağışı Medya Çalıştayı"nın beşincisi 25-27 Ocak'ta İstanbul'da gerçekleştirilecek.

Vakıf Başkanı Eyüp Kahveci, AA muhabirine, yürüttükleri "Uluslararası Organ Nakli Ağı Projesi" kapsamında düzenledikleri çalıştayların beşincisini yapacaklarını söyledi.

Çalıştayın 25-27 Ocak'ta İstanbul'da gerçekleştirileceğini bildiren Kahveci, çalıştaya aralarında İsrail, Litvanya, Moldova, Moğolistan, Fas, Romanya, Slovenya ve İran'ın da bulunduğu 14 ülkeden 27 gazetecinin katılacağını belirtti.

Kahveci, organın temini için bağışa ihtiyaç olduğuna, bu kapsamda medya aracılığıyla toplumun farkındalığının artırılması gerektiğine dikkati çekti.

Toplumsal farkındalığı etkileyen tüm faktörlerin kendi çalışma alanlarını oluşturduğunu, bunlardan birinin de medya olduğunu dile getiren Kahveci, şöyle devam etti:

"Proje kapsamında gelişmeke olan ülkelerde organ nakli ve bağışı konusunda farkındalığı artırmak üzere gazetecileri bilgilendirmeyi planladık. Buradaki amacımız, medya çalışanlarının organ nakli ve bağışıyla ilgili bilgi düzeyini artırmak, bu sayede toplumu aydınlatmalarını sağlamak. Organ bağışı konusunda yetkili otoriteleri ve karar vericileri motive etmek. Organ nakliyle ilgili küresel ölçekte sıcak başlıkları tartışmak ve farkındalık oluşturmak."

Kahveci, medya mensuplarından, "organ kıtlığının" giderilmesi ve "organ ticaretinin" önlenmesi konusunda farkındalığın artırılması yönünde beklentileri bulunduğunu söyledi.

- Organ bağışıyla ilgili kamu spotları ekranlarda

Türkiye'de organ ticaretinin sıkı yasal düzenlemelerle engellendiğine işaret eden Kahveci, bazı ülkelerde ise bunun yapılmasının üzücü olduğunu söyledi.

Türkiye'de organ bağışına bakış açısını ulusal ölçekteki anketlerle ölçebildiklerini vurgulayan Kahveci, 17 bin katılımcıyla yapılan son ankette "dini çekinceler nedeniyle organ bağışına sıcak bakılmadığının" görüldüğünü bildirdi.

Bunun yanında beyin ölümünün tam algılanamaması nedeniyle bağış konusunda çekinceler yaşandığını dile getiren Kahveci, her iki konuyla ilgili Sağlık Bakanlığı ve Organ Nakli Koordinatörleri Derneği iş birliğiyle kamu spotu hazırladıklarını ifade etti.

Televizyonlarda yayınlanmaya başlayan kamu spotlarının insanlarda olumlu etkiler bırakacağını düşündüklerini anlatan Kahveci, "Kendimiz veya çok sevdiğimiz bir yakınımız için organa ihtiyaç olduğunu düşünerek hareket etmemiz gerekir. Bu nedenle hastanelerin organ bağışı ünitelerine veya Türkiye Organ Nakli Vakfına müracaat ederek, bir organ bağışı kartı alıp, topluma karşı bireysel sorumluluğumuzu yerine getirmeliyiz." dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler