Meclis-i Nisa sonuç bildirgesi açıklandı

Meclis-i Nisa sonuç bildirgesi açıklandı

Meram Belediyesi tarafından uluslararası ölçekte düzenlenen “İslam ve Kadın” temalı Meclis-i Nisa toplantısının sonuç bildirgesi yayımlandı.

 

 İslam coğrafyasında yaşanan olumsuz hadiseler ve Avrupa’da giderek artan İslamofobi’ye karşı alınacak önlemlerin açıklandığı bildirgede, “İnsan hakları ve insan yaşamının, onurunun ve özgürlüklerinin garanti altına alındığı bir dünyanın politik söylemlerle değil pratiğe kavuşmuş politikalarla mümkün olacağına inanıyoruz” denildi.    Meram Belediyesi’nin ev sahipliğinde Konya’da düzenlenen ve açılışına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın da katıldığı Meclis-i Nisa toplantısında önemli mesajlar verildi. İki oturum halinde yapılan, yurt içi ve yurt dışından çok sayıda akademisyen, gazeteci ve aktivistin katıldığı toplantıda “İslam’da Kadın”, “Dünya’nın Müslüman Kadına Bakışı”, “Tarih ve Medeniyet Ekseninde Müslüman Kadın”, “İslam Coğrafyasında Savaş ve Kadın”, “İslamofobi ve Medyada Müslüman Kadın” ve “Aile ve Sosyal Yaşamda Müslüman Kadının Duruşu” başlığı altında sunumlar gerçekleştirildi, sorunlar masaya yatırıldı, öneriler geliştirildi.

MECLİS-İ NİSA’DA ALINAN SONUÇLAR

Meclis-i Nisa programı sonrasında öneriler ve temenniler sonuç bildirgesi olarak yayımlandı. Program sonunda önerileri ise şu şekilde; “İnsan hakları ve insan yaşamının, onurunun ve özgürlüklerinin garanti altına alındığı bir dünyanın politik söylemlerle değil pratiğe kavuşmuş politikalarla mümkün olacağına inanıyoruz. 5 Güvenlik Konseyi üyesinin çıkarlarını savunan uluslararası sistemin tüm dünya kadınlarına acı ve gözyaşı getirdiğini görüyoruz. Uluslararası kurumları, karar vericileri, politika yapıcıları çağrımıza kulak vermeye davet ediyoruz”

Meclis-i Nisa programından çıkan öneri sonuçlarında tüm kişi ve kurumlar, Halep’e insani yardım yapmaya çağırırldı.  Arakan’da zulmün son bulması ve Tunus’ta anti demokratik dönemde kadınların aleyhine yaşanmış başta başörtüsü yasağı, tecavüz, taciz ve işkence zulümlerini görmüş kadınların mağduriyetleri zaman aşımına uğratılmadan adalet istendi.

AVRUPA’DAKİ İSLAM ALEYHTARLIĞI NEFRET SUÇUDUR

Programda, Avrupa’da yükselen İslam aleyhtarlığının geldiği sınır nefret suçu tanımına ulaşıldığı söylenirken, Müslümanların ibadet ve inançlarını özgür bir şekilde yapılmasına ve İslamafobi’nin durdurulması gerektiği önerildi.

FİLİSTİN’DE ESİR TUTULAN KADIN VE ÇOCUKLAR SERBEST BIRAKILMALI

Meclis-i Nisa programında, İslam dünyasına ve kadınlara yönelik şiddetin artığını ve bu şiddetin son bulunması önerilirken Filistin'de; Gazze, Batı Şeria ve Kudüs'teki İsrail hapishanelerinde esir tutulan tüm kadın ve çocuklar derhal serbest bırakılmalıdır. Gazze’ye uygulanan insanlık dışı abluka kaldırılması gerektiği ve PKK terörünün oluşturduğu şiddet sarmalında can güvenliği risk altında olan anneler ve çocukların hayatlarının güvenli hale getirilmesi talep edildi.  daha sonra kararlaştıralan öneriler şu şekilde devam etti:

*Müslüman toplumlarda kadınlarla ilgili gelenekselleşmiş yanlış inanış ve uygulamalarla mücadele edilmelidir.

*Kadın haklarını korumak tıpkı insan haklarını korumak gibi devletlerin, resmi ve sivil tüm kişi ve kurumların sorumluluğudur.

*Müslüman kadın aleyhine oluşturulan olumsuz medya algısıyla mücadele edilmelidir. Görsel, yazılı ve sosyal medyada algı mühendisliği aracılığı ile oluşturulan olumsuz imajla mücadele edecek izleme ve denetim merkezleri kurulmalıdır.

*Darbelere karşı özgürlükleri savunan ve 15 Temmuz gecesi bu aziz mücadelede canını ortaya koyan ve tankların önüne bedenlerini siper ederek şehit düşen kadınlarımızı rahmetle anıyoruz. Haber Merkezi