Meclis arşivlerindeki siyasi idam kararları

Meclis arşivlerindeki siyasi idam kararları

BBP Genel Başkan Yardımcısı Çayır: - "12 Eylül darbesinin hukukunun artık sözünün bile edilmemesi gerekir. Bu anlamda partilerin, en azından Mecliste bulunan partilerin, dün ızdırap çeken bizlerin, kamuoyunun bu konuda duyarlılık göstermesi, parlamentoda

ANKARA (AA) - KURBANİ GEYİK-AYLİN DAL - 12 Eylül döneminde siyasi suçlu olarak yargılananlardan BBP Genel Başkan Yardımcısı Remzi Çayır, 12 Eylül darbesi hukukunun artık sözünün bile edilmemesi gerektiğini belirterek, "Bu anlamda partilerin, en azından Mecliste bulunan partilerin, dün ızdırap çeken bizlerin, kamuoyunun bu konuda duyarlılık göstermesi, parlamentoda gruplara baskı yapması gerekir" dedi.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un, TBMM'de "idam cezalarının bütün hukuki altyapısını kaldıralım" çağrısı, idamın 2004 yılında Türk hukuk sisteminden tamamen çıkarılmasının ardından Meclis arşivlerindeki ölüm cezalarının yerine getirilmesine ilişkin kanunların da yürürlükten kaldırılmasını gündeme getirdi.

12 Eylül döneminde idam edilen Mustafa Pehlivan ile aynı koğuşta kalan Remzi Çayır, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, Numan Kurtulmuş'un çağrısının doğru olduğunu bildirdi.

Çayır, 12 Eylül darbesi hukukunun artık sözünün bile edilmemesi gerektiğini belirterek, "Bu anlamda partilerin, en azından Mecliste grubu bulunan partilerin, dün ızdırap çeken bizlerin, kamuoyunun bu konuda duyarlılık göstermesi, parlamentoda gruplara baskı yapması gerekir" diye konuştu.

"Türkiye'nin bu ayıplı anayasadan bir an önce kurtulmasını" isteyen Çayır, yeni anayasanın bu anlamda şart ve gerekli olduğunu ifade etti.

Remzi Çayır, şunları kaydetti:

"İnsan haklarını, insanın dokunulmazlığını, milletin birliğini, bütünlüğünü esas alan, farklılığı zenginlik sayan bir anayasa bu ülke için şart. Artık biz biliyorsunuz, 12 Eylül darbesini yargıladık, onda da müdahildik. Dolayısıyla Kenan Evren mahkum oldu ama sonuç itibarıyla onun çıkardığı bütün yasalar bizim hayatımızda devam ediyor. Bunların ortadan kalkması için mutlaka hepimizin el birliği yapması ve bunları hayatımızdan çıkarması, Türkiye'nin bir an önce sivil bir anayasaya kavuşması gerekir."

- "Bütün sonuçlarıyla yok edilmeli"

12 Eylül döneminde ülkücü hareketin öncülerinden sayılan ve siyasi suçlu olarak yargılanan Yılma Durak da 12 Eylül darbesinin, Türkiye'yi hem ekonomik hem sosyal açıdan 50 yıl geri götürdüğüne işaret etti.

Türkiye'de 12 Eylül'ün bütün sonuçlarının, hukuksuz, adaletsiz olduğunu vurgulayan Durak, "Dolayısıyla hukuksuz, adaletsiz yapının fark edilerek, bütün sonuçlarıyla yok edilmesine karar verilmesini bizim açımızdan, tüm Türkiye açısından önemli, olumlu gelişme olarak görürüz. 12 Eylül'ün ızdırabını çekmiş olarak söylüyorum, 12 Eylül'de, 4 yıl hücrede yattım ama bizim geçmişte yaşadıklarımız, bu ızdıraplar halen daha yüreğimizde acı hatıralarıyla devam ediyor. Dolayısıyla 12 Eylül'ün böyle hukuki sonuçlarıyla da yok sayılması bizi mutlu eder" dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler