Mart ayı enflasyon rakamları

Mart ayı enflasyon rakamları

BUSİAD Başkanı Baylan:- "Döviz kuru hareketlerinin gecikmeli yansımaları ve işlenmemiş gıda fiyatlarındaki baz etkisi nedeniyle kısa vadede enflasyonun belirgin yükselişinin devam edebileceği öngörülmektedir"

BURSA (AA) - Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BUSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Günal Baylan, döviz kuru hareketlerinin gecikmeli yansımaları ve işlenmemiş gıda fiyatlarındaki baz etkisi nedeniyle kısa vadede enflasyonun belirgin yükselişinin devam edebileceğinin öngörüldüğünü bildirdi.

Baylan, yazılı açıklamasında, Mart 2017'de tüketici fiyatlarının yüzde 1,02 düzeyinde arttığını ve yıllık enflasyonun yüzde 11,29 düzeyine yükseldiğini hatırlattı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) mart ayı Para Politikası Kurulunun toplantısında, politika faiz oranının yüzde 8 düzeyinde sabit bırakılarak değişikliğe gidildiğini aktaran Baylan, "Döviz kuru hareketlerinin gecikmeli yansımaları ve işlenmemiş gıda fiyatlarındaki baz etkisi nedeniyle kısa vadede enflasyonun belirgin yükselişinin devam edebileceği öngörülmektedir." ifadelerini kullandı.

Baylan, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) mart ayı içinde yapmış olduğu faiz artırımına yönelik başarılı sözlü yönlendirmesi ve ardından oluşan iyimser ortam, küresel risk iştahını destekleyerek, gelişmekte olan ülkelere portföy girişlerini beraberinde getirdiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

"Bu durumun TCMB’nin elini rahatlattığı ve enflasyona yönelik tepkisini politika faiz oranı ya da koridor aracılığıyla değil geç likidite penceresi ile vermesinde rol oynadığı anlaşılmaktadır. Dış ticaret açısından mevcut veriler, lirada yaşanan değer kaybının ihracat üzerindeki etkisinin güçlü olmadığı ve enerji fiyatlarındaki artış eğiliminin ithalat faturasına yansımaya başladığı görülmektedir. AB ile yaşanan politik sorunlara bağlı olarak yeni projelerin gelmeme olasılığı ve turizm gelirlerinin de zayıf seyredeceği dikkate alındığında dış ticaret açığındaki genişlemenin sürmesi beklenmektedir."

Baylan, 2016 büyüme oranın yüzde 2,9, kişi başına gelirin ise 10 bin 807 dolar olarak gerçekleştiğini belirterek, "Son çeyrek itibarıyla büyümenin itici gücü hane halkı tüketimidir. Ancak yıl itibarıyla büyümenin en önemli unsurunun kamunun tüketim harcamaları olduğu, yatırımların zayıf seyrini sürdürdüğü ve net ihracatın büyümeye negatif katkı verdiği görülmektedir. Büyüme, beklentilerin üzerinde gerçekleşse de ekonomi 2009 krizinde bu yana en zayıf büyüme performansını sergilemiştir. Geçen yılın son çeyreğinden itibaren büyümeyi desteklemeye yönelik olarak alınan tedbirlerin 2017 yılı ilk çeyreğine yansıması beklenmektedir." değerlendirmesinde bulundu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :