Manevi destekle  Hastalara hayat veriyor

Manevi destekle Hastalara hayat veriyor

Morali düşük hastalara manevi destek vermek için başlatılan ‘Manevi Rehberlik Hizmeti’ Konya’da 3 hastanede uygulanmaya başlamasıyla; hasta, hasta yakınları ve çalışanlar tarafından yoğun ilgiyle karşılanıyor

Diyanet İşleri Başkanlığı ile Sağlık Bakanlığı arasında 2015 yılında imzalanan protokol ile “Hastanelerde Manevi Rehberlik” hizmeti hayata geçirilmişti. Konya’nın pilot bölge seçilmesinin ardından, Eğitim Araştırma, Dr. Ali Kemal Belviranlı Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi ve Numune Hastanesi’nde uygulamalar başladı. Konya Numune Hastanesi’nin geçtiğimiz aylarda açılmasının ardından başlatılan ‘Manevi Destek Hizmeti’ hastalar, hasta yakınları ve çalışanlara hizmet veriyor. Hizmetin detaylarını anlatan Konya Numune Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Süleyman Dönmez ve Manevi Destek Uzmanı Hakkı Aydın, hizmetin etkisini anlattılar.

manevi-destek-hizmeti--(5).jpgmanevi-destek-hizmeti--(1).jpeg

HASTALAR MORALLE DAHA ÇABUK İYİLEŞİYOR

Numune Hastanesi Manevi Destek Uzmanı Hakkı Aydın, uygulamanın daha önce 2’inci Dünya Savaşı döneminde Avrupa’nın pek çok ülkesinde askerlere moral vermek için yapıldığı hakkında bilgi verdi. Moral ve manevi desteğe ihtiyacı olan kişilerin bu hizmeti alması gerektiğini anlatan Uzman Hakkı Aydın, bu uygulamanın hastalar ve yakınları üzerindeki etkisini anlattı. Hizmeti alan hastaların kendilerini daha iyi hissettiklerini dile getiren Aydın, “İnsanlar hastalandığı zamanlar negatif enerji yüklü olurlar ve genelde moralleri düşük olur. Özellikle ağır olan ve kanser hastalarında bu moral en alt seviyeye düşer. Türkiye’de pek çok ilde başlatılan uygulama, Konya’da da başlamasıyla birlikte hastalarda nasıl bir değişme yaptığını net şekilde gördük. Buradaki uygulamamızda hastalara ümitsizliğe kapılmamaları gerektiğini anlatıyoruz. Burada hastalığın Allah tarafından bir imtihan olarak verildiğini anlatıyoruz. Bunların yanında hastalar kendine daha çok güveni geliyor ve yenemeyeceği sandığı hastalığı daha çabuk atlatabiliyor. Uygulama sonrası hastalar da kendilerini çok iyi hissettiklerini dile getiriyorlar” şeklinde konuştu.

manevi-destek-hizmeti--(7).jpg

HASTALAR İLGİ BEKLİYOR

‘Manevi Destek Hizmeti’ ile hastaların kendilerine moral bulmasının yanında, hastalar adeta Manevi Destek Uzmanları’nın yolunu gözlüyor. Özellikle yaşlı ve refakatçi hizmeti alan hastalar Manevi Destek Uzmanları ile uzun uzun konuşmak istiyorlar. Hastaların Manevi destek almalarından sonra hayata daha çok tutundukları ve dini duygularının daha genişlediği de ortaya çıkıyor.

manevi-destek-hizmeti--(1).jpg

ÇALIŞANLAR VE REFAKATÇİLER DE UYGULANIYOR

Manevi Destek Hizmeti sadece hastanedeki hastalara uygulanmıyor. Bunun yanında hastane ortamından etkilenen, birinci derece yakının ağır hasta olduğunu bilen hasta yakınlarına istedikleri takdirde manevi destek uygulanıyor. Hastane çalışanları da hizmetten aynı oranda yararlanabiliyorlar.

İSTEYEN HERKES HİZMETTEN FAYDALANIYOR

Manevi Destek Hizmeti’nin Türkiye’ye 1 yıldan fazla bir süredir uygulandığını dile getiren Hakkı Aydın, birçok kişinin bu hizmetten faydalanmadığını söyledi. Hastaların ve özellikle yakınlarını konudan uzak olduğunu vurgulayan Aydın, gerekli tanıtımların yapılmasına rağmen hastalara bizzat kendilerinin de böyle bir hizmetin var olduğunun hatırlatıldığını ifade etti.  Türkiye’nin her alanda geliştiğini sözlerine ekleyen Aydın, Manevi Destek Hizmeti’nin tüm hastanelerde faaliyete geçmesiyle birlikte hastalarda büyük bir moral motivasyonun artacağının altını çizdi.  Hizmetin gün geçtikçe tanındığını ve başvuruların artarak devam ettiğini dile getiren Aydın, “Hizmetimiz ilk başladığı zaman tanınmadığı için fazla talep olmayan manevi destek birimine şimdi ise gün geçtikçe tanınması nedeniyle daha çok talep gelmektedir. Bu hizmetin tanınması için bizde hastanemizin gerekli yerlerine afişler asarak ve hasta odalarına el broşürleri bırakarak insanlarımızın bu hizmetten haberdar olmalarını sağlamaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

suleyman-donmez.jpg

 

OLUMLU İLERLİYOR

Konya Numune Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Süleyman Dönmez, Manevi Destek Biriminin, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Sağlık Bakanlığı arasında imzalanan protokolle faaliyete geçirildiğini aktardı. Başhekim Dönmez, “Birim, talep eden hasta, hasta yakınları ve hastane personellerine içinde bulundukları şartlar göz önünde bulundurularak moral, motivasyon ve manevi destek sağlamak, dini/ manevi konularda danışmanlık ve rehberlik hizmeti sunmak amacıyla hizmet vermektedir. Özellikle hastalarımızın talep ettikleri manevi destek, iyileşme süreçlerinde moral ve motivasyon bulmalarına, olumsuz düşüncelerden uzaklaşmalarına ve tedavi sürecinin daha olumlu bir şekilde ilerlemesine vesile olmaktadır. Bizler de hastane yönetimi olarak hasta ve çalışanlarımızın memuniyetine yönelik her türlü çalışmayı destekliyor, olumlu çalışmaları için Manevi Destek Birimi çalışanı Hakkı Aydın’a teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

manevi-destek-hizmeti--(13).jpg

MANEVİ DESTEK HİZMETİ ARTARAK DEVAM EDİYOR

Hasta, hasta yakınları ve hastane personeline moral, motivasyon ve manevi destek sağlama, dini/manevi konularda danışmanlık ve rehberlik hizmeti sunmak amacıyla başlatılan çalışma ilk olarak 6 pilot ilde uygulandı. Vatandaşların memnun kalması ile birlikte projeyi tüm illere yaygınlaştırmayı hedefleyen Diyanet, çalışmaları hızlandırdı. Geçen yıl 14 ilde, 48 hastanede manevi destek hizmeti sunuldu. Bu yıl hizmet verilen şehir sayısı 31’e yükseltti. 115 hastanede 230 personel ile vatandaşlara hizmet sunuluyor. Rehberlik yapmak isteyen Diyanet personellerinin lisans düzeyinde dini yükseköğrenim mezunu olması ve 200 saatlik manevi destek eğitimi almış olması gerekiyor. Manevi Destek Hizmeti ise hasta, hasta yakınları ve hastane personelinin yararlanmasının yanında istenildiği takdirde evde bakım hizmeti allan hastalar için de uygulanabiliyor. Hizmeti alan hastalar form  doldururken isimlerini de yazmak mecburiyetleri bulunmuyor. Servet R. Çolak – Memleket