Maliye Bakanı Ağbal: (2)

Maliye Bakanı Ağbal: (2)

"16 Nisan'da önümüze konulan sandık, bu ülkenin yönetim sisteminde köklü değişiklikler ve reform getiren bir düzenleme. Meseleye böyle bakmak gerekiyor, olduğundan farklı bir noktaya taşımaya gerek yok"

SAKARYA (AA) - Maliye Bakanı Naci Ağbal, "16 Nisan'da önümüze konulan sandık, bu ülkenin yönetim sisteminde köklü değişiklikler ve reform getiren bir düzenleme. Meseleye böyle bakmak gerekiyor, olduğundan farklı bir noktaya taşımaya gerek yok." dedi.

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası üyeleriyle bir araya gelen Bakan Ağbal, Türkiye'de 2009'dan bu yana yaklaşık 7 milyon insana iş verdiklerini belirterek, bu sayede ekonominin büyüdüğünü söyledi.

Türkiye'nin, özellikle istihdama ve insana dayalı büyüme modelini çok net bir şekilde uyguladığını vurgulayan Ağbal, "Şu günlerde istihdam artsın, büyüsün istiyoruz. 'İşsizlik oranları artıyor' şeklinde birtakım istatistikler görüyoruz. Bu istihdamın kaybolduğu anlamına gelmiyor. Bugün dahi istihdamı artırıyoruz ama artan iş gücüne katılma oranları, artan iş gücü talebi, işsizlik oranlarını bir miktar yukarı çekiyor. Biz istihdamı artırmaya devam ediyoruz." diye konuştu.

Ağbal, ekonomide değişime ve dönüşüme her zaman inandığını dile getirerek, nerede reform yapılması gerekiyorsa bunlara tek tek imza attıklarını, iş adamları ve sanayicilerden gelen talepleri ön planda tuttuklarını kaydetti.

Yatırıma çok büyük destek verdiklerine işaret eden Ağbal, şunları kaydetti:

"İlk defa Türkiye Cumhuriyeti tarihinde, hiçbir zaman bu kadar cömert ve bu kadar imkan sağlayan bir teşvik paketi olmadı. Buna 'Süper Teşvik' sistemi diyoruz. Olağanüstü teşvikler veriyoruz. Bu ülke kalkınacaksa, Sakarya büyüyecekse, Sakarya'da organize sanayi bölgeleri dolacaksa, OSB'lerde çok daha kaliteli, katma değeri yüksek, teknolojisi yüksek üretim yapılacaksa, ne yapmamız lazım? Kritik öneme haiz ürünlerde firma bazında, firmaya özel teşvikler vermemiz lazım. Burada artık bölge konsepti yok, burada tek bir konsept var. Ülkeyi yukarıya çıkaracak, ülkeyi fırlatacak özel yatırımlara çok özel teşvikler vermek..."

Ağbal, katılımcılara yaptığı sunumda "Süper Teşvik" sisteminin avantajlarından bahsetti.

- "Demokrasi güçlensin, büyüsün istiyoruz"

Ülkenin bir referandum sürecinden geçtiğini hatırlatan Bakan Ağbal, anayasa değişikliğini ülkenin kalkınması ve büyümesi için yapısal bir reform olarak gördüğünü söyledi.

"Yönetim sistemi reformu yapmazsak, yönetim sisteminde bir reforma gitmezsek, ülke olarak 2023, 2053, 2071 vizyonuna ulaşamayız." diyen Ağbal, "Ne dersek diyelim. Bir şirketin, üniversitenin yönetiminde, bir ailenin yönetiminde bile neye bakıyoruz, yönetim sistemine, kurallara, yönetimdeki ilişkilere, ahenge ve uyuma bakıyoruz. Onun için 16 Nisan'da önümüze konulan sandık, bu ülkenin yönetim sisteminde köklü değişiklikler ve reform getiren bir düzenleme. Meseleye böyle bakmak gerekiyor, olduğundan farklı bir noktaya taşımaya gerek yok." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin son 14 yılda olağanüstü gelişmeler ve reformlar yaptığını vurgulayan Ağbal, sözlerini şöyle tamamladı:

"Ama bütün bu reformların üzerinde esas reform, aslında yönetim sistemi reformu. Biz bu adımı atar, bu değişikliği yaparsak, diğer reformların da önünü açmış olacağız. Nedir? Demokrasi diyoruz. Demokrasi güçlensin, büyüsün istiyoruz. İnsan hakları, siyasete katılım, katılımcı siyaset büyüsün istiyoruz. O zaman demokrasiyi mutlaka ve mutlaka artıracak reformları yapmamız lazım. Yargı reformu, hukuk devleti, hukuk güvenliği, bunlar hepimiz için önemli. İnşallah anayasa değişikliğinden sonra hem demokrasi hem de hukuk reformu alanında çok önemli düzenlemelere imza atacağız."

Konuşmasının ardından, Sakarya Büyükşehir Belediyesini ziyaret eden Ağbal, Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu'ndan çalışmalar hakkında bilgi aldı.

(Bitti)

Maliye Bakanı Ağbal: (2)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler