Malavi'de Müslümanlar okullarda başörtüsü yasağına çözüm istiyor

Malavi'de Müslümanlar okullarda başörtüsü yasağına çözüm istiyor

Hristiyan okullarında eğitim alan Müslüman öğrenciler ve bu okullarda çalışan Müslüman öğretmenler, maaşları devlet tarafından ödenmesine rağmen yıllardır başörtüsü yasağına maruz kalıyorlar- Malavi Piskoposlar Konferansı ile Malavi Kiliseler Konseyinin ş

LILONGWE (AA) - Doğu Afrika ülkesi Malavi'de devlet destekli Hristiyan okullarındaki Müslüman öğretmen ve öğrencilere yönelik başörtüsü yasağı devam ederken, Malavili Müslümanlar yasağa karşı çözüm ve özgürlük istiyor.

Yaklaşık 19 milyon nüfusa sahip Malavi'de nüfusun yüzde 68'inin Hıristiyan, yüzde 25'inin de Müslüman olduğu tahmin ediliyor.

Bağımsızlığına 6 Temmuz 1964'te Birleşik Krallık'tan ayrılarak kavuşan Malavi'de o tarihten bu yana ülkede yaşayan Müslüman öğretmen ve öğrencilere yönelik hem devlet hem de Hristiyan okulları tarafından dini özgürlük anlamında yeterince serbestlik tanınmıyor.

Ülkede devlet destekli Hristiyan okullarında çalışan ve maaşları devlet tarafından ödenen Müslüman öğretmenlerin ve bu okullarda eğitim alan öğrencilerin okula başörtüsüyle gelmelerine yıllardır izin verilmiyor.

Son olarak Malavi Piskoposlar Konferansı (ECM) ile Malavi Kiliseler Konseyinin (MCC) şubat ayının başındaki toplantısında, hükümetin uyarısına rağmen ülkedeki tüm Hristiyan okullarındaki öğretmenlere ve öğrencilere yönelik başörtüsü yasağına devam kararı alındı.

Malavi hükümeti, geçen yıl ülkedeki Hristiyan okullarına yaptığı çağrıda devlet destekli okullarda Müslüman öğretmen ve öğrencilerin okullarda başörtüsü takmalarına izin verilmesini istemiş ve bu konuda uyarıda bulunmuştu. Buna rağmen ilk ve ortaöğretim ile üniversitelerde devam kararı alınan başörtüsü yasağı Müslümanlar tarafından büyük tepkiyle karşılandı.

Hristiyan okulunda öğretmenlik yapan Hata Mwamadi, AA muhabirine açıklamasında, başörtüsü yasağının, ülkede yaşayan milyonlarca Müslüman'a ve bu ülkenin okullarında Hristiyan Müslüman ayrımı yapmadan eğitim veren öğretmenlere karşı büyük haksızlık olduğunu söyledi.

Mwamadi, "Malavili Müslüman kadınlar ve kızlar yıllardır bu acıdan muzdarip. Tek istediğimiz dinimiz gereği özgürce örtünerek çalışabilmek." dedi.

Kiliseler Konseyinin okulların kendisine ait olduğunu söylemesinin gerçek anlamda bir şey ifade etmediğini dile getiren Mwamadi, "Hristiyan okullarını devlet destekliyor. Binalar onların olabilir fakat bizim maaşımızı devlet ödüyor. Dolayısıyla kiliselerin böyle bir kıyafet yasağının devam ettirmesi hem Müslüman öğretmenleri hem de öğrencileri zor durumda bırakıyor, onların özgürlük haklarını kısıtlıyor." diye konuştu.

Lise öğrencisi iki çocuğu da Hristiyan okullarına giden 52 yaşındaki Asha Muhammed, "Çocuklarımızın daha iyi ve kaliteli eğitim almasını istiyorum. Fakat ülkedeki devlet okulları bunu sağlamaya yetmiyor. Bu yüzden kızlarımı Hristiyan okullarına gönderiyorum." dedi.

Muhammed, "Diğer Afrika ülkelerinin aksine burada kilislere ait okullara çocuklarımızın başörtüsüyle girmelerine izin verilmiyor. Ne acıdır ki onlara derslerini öğretenler de Müslüman öğretmenler. Hem öğretmenlerimiz hem de çocuklarımız için artık kıyafet serbestliği istiyoruz." ifadesini kullandı.

- Kalıcı çözüm sağlanmazsa ciddi sorunlarla karşılaşılabilir

Skyway Üniversitesi işletme yetkilisi Sherif Abubaker Kaisi de başörtüsü yasağına dair yaptığı açıklamada, ülkedeki Hristiyan ve Müslüman kesimlerin bir araya gelerek kalıcı çözümler bulması gerektiğini söyledi.

Kaisi, "Her iki tarafın da bir araya gelerek kalıcı bir çözüm bulması gerekiyor. Bu meselenin profesyonelce halledilememesi durumunda dinler arasında ciddi anlamda bir sorun patlak verebilir. Bu da ülkenin birlikteliği için iyi sonuçlar doğurmaz." dedi.

Dünyada birçok ülkede bu tarz toplumsal sorunlar yüzünden bitmeyen çatışmaların ve anlaşmazlıkların yaşandığına dikkat çeken Kaisi, hükümetin bu konuda daha fazla çaba sarf etmesi gerektiğini dile getirdi.

Öte yandan Malavi Piskoposlar Konferansı (ECM) Genel Sekreteri rahibe Thomas Msusa, yaptığı yazılı açıklamada, hükümetin Hristiyan okullarındaki kıyafet yönetmeliğine karışma yetkisinin olmadığını belirtti.

Msusa, hükümetin önerdiği kıyafet yönetmeliğinin (Müslüman öğrencilere başörtüsü izni) okullarda bir ahenk sağlamasının aksine okul yönetimlerine sorun yaratacağı, öğrenciler arasında bölünmeyi ve yanlış anlaşılmayı beklenenin aksine daha da artıracağı iddiasında bulundu.

- Müslüman aileler çocuklarını Hristiyan okullarına göndermek zorunda kalıyor

Malavi'de, tamamen devlete ait, çoğunluğu Katolik Kilisesi'ne ait devlet destekli ve özel olmak üzere üç tip okul bulunuyor.

Hem devlete hem de Malavili Müslümanlara ait okulların sayıca az olması Müslüman ailelerin çocuklarını Hristiyan okullarına göndermeye mecbur bırakıyor.

Yaklaşık 5 milyon öğrencinin bulunduğu Malavi'de devlet okullarının aksine hem özel hem de devlet destekli Hristiyan okullarının sayısı ise bir hayli fazla.

Aylık maaşları ortalama 100 doları bulan Müslüman öğretmenler iş bulabilmek için Hristiyan okullarını seçmek zorunda kalırken, Müslüman aileler de devlet okullarının sayısındaki yetersizlik ve eğitim seviyesinin düşüklüğü nedeniyle çocuklarını ya özel okullara göndermek ya da maddi açıdan daha ucuz olan Hristiyan okullarına göndermek zorunda kalıyorlar.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :