Makedonyalı Türk çocukların sesi: "Kardelen"

Makedonyalı Türk çocukların sesi: "Kardelen"

Makedonya'da yaşayan Türk çocukların sesi olmak, onların örf, adet, din ve dillerini dış etkilerden korumak amacıyla 2009 yılında kurulan Kardelen Dergisi, çetin geçen kışlara rağmen açmaya devam ediyor - Kardelen Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Kurtiş:- "K

ÜSKÜP (AA) - CİHAD ALİU - Makedonya'da yaşayan Türk çocukların sesi olmak, onların örf, adet, din ve dillerini dış etkilerden korumak amacıyla 2009 yılında yayın hayatına başlayan çocuk dergisi "Kardelen", çetin geçen kışlara rağmen açmaya devam ediyor.

Başkent Üsküp'te faaliyet gösteren Köprü Derneği bünyesinde 2009 yılında kurulan derginin gönüllüleri, 50. sayıyı çıkartmanın gururunu yaşıyor.

Kardelen Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Muhsin Kurtiş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dernek yönetiminde bulunduğu dönemde, çalışma arkadaşlarıyla birlikte çocuk dergiciliği üzerine uzun süre istişare ettiklerini belirterek, "Konunun uzmanlarıyla görüşmeye karar verdik ve bu vesileyle Türkiye'ye gittik. Orada birçok kurum ve dergi yöneticileriyle görüşüp fikir alışverişinde bulunduk." diye konuştu.

Kardelen dergisi yayına ilk başladığı dönemde Türkiye'den büyük oranda destek aldıklarını söyleyen Kurtiş, gönüllü çalışanlarıyla dergiyi tamamen yerli bir dergi haline getirmeye karar verdiklerini ve o şekilde hareket ettiklerini kaydetti.

Kurtiş, "Çok kısa bir zamanda, Hacivat ve Karagöz bölümü dışındaki tüm bölümler, buradaki gönüllü arkadaşlarımız tarafından hazırlanmaya başlandı. Çocuk dergiciliği çok önemli bir konu. Özellikle de Makedonya'da yaşayan Türkler için çok elzem bir konu." ifadelerini kullandı.

Makedonya'da yaşayan diğer etnik kökenlere mensup vatandaşların sahip olduğu eğitim hakları ile ülkedeki Türklerin sahip olduğu haklar arasında ciddi farklılıklar bulunduğunu vurgulayan Kurtiş, çocuk dergiciliğinin, Türklerin eğitim hayatına da katkı sağlayabilecek tek nokta olduğunu, bu nedenle derginin çıkarılması inancının kendilerinde bir kat daha arttığını söyledi.

- Her sayıda farklı konular işleniyor

Dergicilik alanında geçmişte yapılan çalışmalara da değinen Kurtiş, şunları anlattı:

"Tabii Kardelen dergisinden bahsederken, geçmişi göz ardı etmemiz mümkün değil. Eski Yugoslavya döneminde, 1944 yılında Birlik Yayınları tarafından çıkartılan Sevinç dergisi vardı. Buna ek olarak, 1957 yılında Tomurcuk dergisi eklenerek çocuk ve gençlik dergileri olarak faaliyet gösterdi. Maalesef o zamanki yönetimin, Yugoslavya ve komünizm döneminin baskıcı rejiminden dolayı bu dergideki yazılar, yayınlar tamamen sipariş üzerine yayınlanarak o zamanki Türk milletinin eğitiminde katkı sağlamak niyetiyle başlayan yayıncılığın, Türklük adına kültürümüzün tarihimizin medeniyetimizin yeniden planlanması için kullanılan bir araç haline geldiğini düşünüyorum."

Bu doğrultuda, "demokrasinin kendilerine vermiş olduğu yetkiye dayanarak" Kardelen isimli çocuk dergisini çıkarmaya karar verdiklerini aktaran Kurtiş, "Ortak kültürümüzün, tarihimizin, medeniyetimizin, geçmişimizin, köklerimizin ve mazimizin çok daha iyi sunulabileceği ve yeni nesillerin bu değerler üzerine gelişmesini sağlamak amacıyla çalışmalar yaptık." dedi.

Dergiye neden "Kardelen" adının verildiğine de değinen Kurtiş, "Kardelen çiçeği, kış mevsimin sonunda karları aşıp geçerek ortaya çıkan bir çiçektir. Bizim Kardelen dergisinde bu ismi kullanmamızın esas nedeni de budur. Kardelen, Makedonya'daki Türklerin yaşamış olduğu bütün sıkıntılara, bütün zorluklara rağmen çıkarttığımız dergi olması vesilesiyle bu ismi aldı." ifadelerini kullandı.

Kardelen'in her sayısında farklı konuların işlendiğini aktaran Kurtiş, bu konuların derginin içerisinde bulunan farklı bölümlerde ve farklı şekillerde, yetişkinlerin yanı sıra çocukların da katkı verdiği çalışmalarla hazırlandığını söyledi.

- Hedef Batı Trakya ve Kosova

Yılda sekiz sayı çıkarttıklarını, bunları ücretsiz olarak Makedonya'daki 65 ilkokula dağıttıklarını ifade eden Kurtiş, "Bundan sonraki hedeflerimiz ise sadece Makedonya sınırları içerisinde değil, Batı Trakya ve Kosova gibi Türkçe eğitim verilen bütün ilkokullara dağıtılmasını sağlamak. Umarım bundan sonraki yayın hayatında Kardelen dergisi hedeflerine ulaşır ve başarılı bir şekilde görevini yerine getirmiş olur." diye konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :