Macaristan'da 10 yıl hapis cezasına çarptırılan Suriyeli tekrar yargılanıyor

Macaristan'da 10 yıl hapis cezasına çarptırılan Suriyeli tekrar yargılanıyor

Macaristan'da 'terör' suçlamayasıyla 10 yıl hapis cezasına çarptırılan Suriyeli Ahmed H.'nın davası tekrar görülmeye başladı

BUDAPEŞTE (AA) - Macaristan'da iki yıl önce polis ile sığınmacılar arasında çıkan arbede sonrası gözaltına alınan ve terörizm suçundan dolayı 10 yıl hapis cezasına çarptırılan Suriyeli Ahmed H'nin davası tekrar görülmeye başladı.

İki yıl önce Macaristan-Sırbistan sınır kapısı Röszke-Horgos'ta polis ile sığınmacılar arasında çıkan arbede dolayısıyla gözaltına alınan ve "arbedede yer alarak sınırı yasa dışı ihlal etmek ve devlet kurumunu zorlamak amacıyla kişiye şiddet uygulayarak terör eylemi gerçekleştirmek" suçundan dolayı 30 Kasım 2016'da 10 yıl hapse mahkum edilen Ahmed H'nin davasının bir üst mahkeme tarafından bozulmasının ardından tekrar görülmeye başlandı.

H'nin terörizm suçundan dolayı 10 yıl hapis cezasına çarptırılmasına ABD yönetimi de tepki göstermiş, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, yaptığı açıklamada, H'nın davasını yakın bir şekilde takip edeceklerini belirterek, "ABD, Eylül 2015'te Macaristan-Sırbistan sınırında polisle ilticacılar arasındaki çatışmaya karışan Suriyeli mülteci Ahmed H'nın 'terörizm' değerlendirmesiyle yargılanıp mahkum edilmesinden endişe duymaktadır." ifadeleri kullanılmıştı.

- Olayın geçmişi

Geçen yıl görülen davada, sanığın polislerden sınır kapısının iki saat içinde açılmaması halinde polisler tarafından kurulan kordonu yıkmakla tehdit ettiği, sınırda toplanan kalabalığa megafon ile seslendiği ve üç kez polislere bazı şeyler attığı ve yasa dışı bir şekilde Macaristan'a girdiği belirtilmişti.

Ahmed H. ise aile fertlerini güvenli ve meşru bir şekilde götürmek istediğini bunda başarılı olamayınca Macaristan sınırına geldiğini, sınır kapısındaki arbedede yer almadığını, sadece aile üyelerine yardım etmeye çalıştığını, terörist olmadığını ve Macar kanunlarını hiçbir zaman ihlal etmek istemediğini söylemişti.

16 Eylül 2015 tarihinde Macaristan-Sırbistan arasındaki Röszke-Horgos sınır kapısında, Macaristan'ın kapıları açması için yüzlerce sığınmacı kapıyı zorlamış, bunun üzerine Macar polisi ile sığınmacılar arasında arbede çıkmıştı. Macar polisinin tazyikli su ve biber gazı ile müdahale etmesi üzerine sığınmacılar da polise tahta parçaları, taş ve şişelerle karşılık vermişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler