Lübnan'daki Filistinli mülteciler

Lübnan'daki Filistinli mülteciler

Lübnan Başbakanı Hariri, Lübnan'daki mülteci kamplarında yaşayan Filistinlilerin nüfusunun belirlenmesine yönelik projeyle ilgili:- "Filistinlilere ve Filistin davasına hizmet etmesi açısından bu proje önemli. Bütün dünya Filistinlilerin ve Lübnanlıların

BEYRUT (AA) - Lübnan Başbakanı Saad Hariri, Filistinli mültecilerin nüfusunun belirlenmesine yönelik çalışma sayesinde dünyanın Lübnan'daki Filistinlilerin yaşadığı sorunları anlayacağını söyledi.

Başkent Beyrut'taki Hükümet Sarayı'nda, Lübnan'daki mülteci kamplarında yaşayan Filistinlilerin nüfusunun belirlenmesine yönelik projenin tanıtımı için tören düzenlendi.

Başbakan Hariri törende yaptığı konuşmada, Lübnan'daki mülteci kamplarında yaşayan Filistinli mültecilerin nüfusunun belirlenmesine yönelik projenin ilk adımının eski Başbakan Temmam Selam döneminde atıldığının altını çizerek, "Bugün bu adımın sonuçlarını görüyoruz. Filistinlilere ve Filistin davasına hizmet etmesi açısından bu proje önemli. Bütün dünya Filistinlilerin ve Lübnanlıların ne kadar acı çektiğinin farkına varmalı." dedi.

Hariri sözlerini şöyle sürdürdü:

"Lübnan'daki Filistinli varlığını memnuniyetle karşılıyoruz. Ancak bu çalışma Filistinlilerin topraklarına dönüş hakkını vurguluyor. İsrail, Filistin topraklarını gasp etti. Biz de bunun sonuçlarına şahit oluyoruz. Ümit ediyorum ki bu proje hazır hale gelince elimizde uluslararası topluma kabul ettireceğimiz veriler olacak. Böylece dünya İsrail'in Filistin ve Lübnan'da neden olduğu sorunları tartabilecek."

Lübnan-Filistin Diyalog Derneği Komitesi Başkanı Hasan Mineymene ise, projenin gelecekte çeşitli kamu politikalarının geliştirilmesine yardım edeceğini vurgulayarak, "Bu proje Lübnan'daki Filistinli mülteciler hakkında Lübnan devletine ve kurumlarına kapsamlı ve resmi istatistiki veri sağlayacak." diye konuştu.

Projeye destek olan Filistin Merkezi İstatistik Bürosu Başkanı Ola Avad da projede Lübnan ve Filistin hükümetlerinin, Lübnan'daki Filistinlilerin nüfus sayımının yanı sıra mültecilerin hayat seviyeleri ve sağlık koşullarının yükseltilmesi için ortak çalıştığını söyledi.

Avad ayrıca, Lübnan genelinde yaşayan Filistinli mültecilerin demografik ve sosyo ekonomik durumlarının belirlenmesi için geniş çaplı çalışmaların yapılması gerektiğinin altını çizdi.

Lübnan Merkezi İstatistik İdaresi Müdürü Maral Tutelyan ise projenin ayrıca Lübnan'daki Filistinlilere yönelik çalışmalarda veri kaynağı olarak kullanılabileceğini belirterek, bu sayede Lübnan'daki Filistinlilerin ihtiyaçlarına yönelik yeni gelişim projeleri ile çeşitli önlemlerin alınabileceğini ifade etti.

Çok sayıda medya organının yer aldığı proje tanıtımında kabineden bakanların ve milletvekillerinin yanı sıra Lübnan'daki Filistinli grupların temsilcileri, Birleşmiş Milletler (BM) ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) çalışanları ile çok sayıda diplomatik temsilci hazır bulundu.

İsrail'in 1948'de kurulmasının ardından yaşanan Nekbe'den (büyük felaket) kaçan yüz binlerce Filistinli, Lübnan'a sığınmıştı. Lübnan genelindeki 12 mülteci kampında BM verilerine göre kayıtlı Filistinli sayısının 460 bin olduğu ifade ediliyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler