Lübnan Cumhurbaşkanı Avn'dan "seçim yasası" vurgusu

Lübnan Cumhurbaşkanı Avn'dan "seçim yasası" vurgusu

Cumhurbaşkanı Avn:"Siyasiler, meclisin görev süresi sona ermeden önce uygun bir seçim yasası için uğraşmalı""Lübnan anayasası meclisin görev süresinin bitmesi halinde vatandaşlara seçim yasasını belirleme hakkı veriyor. Eğer meclisin görev süresi biter ve

BEYRUT (AA) - Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn siyasilere "meclisin görev süresi sona ermeden önce seçim yasasının çıkarılması" çağrısında bulundu.

Avn, sosyal medyadaki resmi hesabından yaptığı açıklamada mecliste seçim yasası hakkında devam eden tartışmalara değinerek, "Siyasiler, meclisin görev süresi sona ermeden önce uygun bir seçim yasası için uğraşmalı." ifadesini kullandı.

Meclisin görev süresinin 20 Haziran'da sona ereceğini hatırlatan Avn açıklamasında, "Lübnan anayasası meclisin görev süresinin bitmesi halinde vatandaşlara seçim yasasını belirleme hakkı veriyor. Eğer meclisin görev süresi biter ve bundan önce bir seçim yasası için karar çıkmazsa anayasaya göre vatandaşlar 90 gün içinde uygun bir seçim yasası için oylama yapar." ifadelerine yer verdi.

Açıklamasında, 1960 yasası olarak bilinen çoğunluk sistemini içeren seçim yasasına karşı olduğunu vurgulayan Avn şunları kaydetti:

"1960 yasasını istemiyorum. Ancak bir uzlaşıya varamazsak ülkeyi başıboş mu bırakmalıyım? Bırakın insanlar neyi istiyorlarsa seçsinler."

- Lübnan'daki seçim yasası tartışmaları

Lübnan'da meclisin görev süresi 20 Haziran'da sona eriyor. Ülkedeki siyasi partiler arasında, "1960 seçim yasası" olarak bilinen ve her seçim bölgesinde en çok oyu alan partinin listesinin tüm vekillerini kazandığı "çoğunluk sistemi" ile seçime katılan her partinin aldığı oy oranına göre milletvekili çıkarabileceği "nispi temsil" sistemi üzerinde tartışmalar yaşanıyor.

Seçim sistemi tartışmaları üzerinden devam eden görüş ayrılıklarından dolayı genel seçimlerin tarihi konusunda meclisteki partilerin henüz uzlaşma sağlayamadığı belirtiliyor.

Son meclis seçiminin 2009'da gerçekleştiği Lübnan'da meclis, 2013 ve 2014 yıllarında görev süresini iki sefer uzatmıştı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler