Lozan Barış Antlaşması'nın 93. yıl dönümü

Lozan Barış Antlaşması'nın 93. yıl dönümü

Batı Trakya'da DEB Partisi, Türk azınlığın haklarının iadesi ve Türkiye’ye destek için gösteri düzenledi

GÜMÜLCİNE (AA) - Batı Trakya’da, Dostluk, Eşitlik ve Barış Partisi (DEB), Türk azınlığın Lozan Antlaşması’yla belirlenen haklarının verilmesi ve Türkiye’deki darbe girişimini protesto etmek için gösteri düzenledi.

Türk azınlığın haklarının garanti altına alındığı Lozan Antlaşması’nın imzalanmasının yıl dönümü ve aynı zamanda DEB’in kurucusu Dr. Sadık Ahmet’in ölüm yılı olan 24 Temmuz’da “Hak Arama Yürüyüşü” adı altında gerçekleştirilen barışçıl gösteriye, Sadık Ahmet'in eşi Işık Ahmet ve çocukları ile İskeçe ve Gümülcine seçilmiş müftüleri Ahmet Mete ve İbrahim Şerif, Kozlukepir Belediye Başkanı Rıdvan Ahmet, Mustafçova Belediye Başkanı Cemil Kabza, Avrupa Parlamentosunda temsil edilen Avrupa Hür İttifakı’nın (EFA) İletişim Başkanı Yorgos Papadakis ve Türk azınlık kurum ve kuruluş temsilcilerinin yanı sıra Gümülcine ve İskeçe’den çok sayıda kişi katıldı.

DEB’in çağrısıyla Gümülcine’de, tarihi Yeni Cami karşısındaki parti şube bürosu önünde toplanan yaklaşık bin 500 kişi, ellerinde azınlık taleplerinin ve darbe karşıtı sloganların yazılı olduğu pankartlarla kent merkezindeki eski vilayet binasına kadar yürüdü.

DEB Başkanı Mustafa Aliçavuş, vilayet binası önünde yaptığı konuşmada, DEB’in, Batı Trakya Türk toplumunun gasbedilen haklarının iadesi için yasalar çerçevesinde demokratik bir eylem gerçekleştirdiğini belirterek “Bu amaç için sokaklardayız.” dedi.

DEB’in amacının, Lozan Antlaşması ile Yunanistan’a emanet edilen Türk azınlığın, bulunduğu ülkede azınlık haklarına sahip eşit vatandaşlar olarak yaşaması olduğunu ifade eden Aliçavuş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bizler kendi kimliğimizle tanınmak istiyoruz. Bu çerçevede, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin kararlarının uygulanmasını, kapanan deneklerimizin tekrar tanınmasını ve Türk ismiyle yeni açılacak derneklere izin verilmesini istiyoruz. Çift dilli Türkçe-Yunanca eğitim verecek anaokulları ve ihtiyacımızı karşılayacak yeni azınlık okulları talep ediyoruz. Azınlık okullarında çocuklarımızın anadili olan Türkçeyi konuşmalarının engellenmemesini istiyoruz. Vakıflarımızın idaresinin azınlık insanına bırakılmasını istiyoruz. Seçtiğimiz müftülerimizin resmi olarak tanınmasını ve halkımızın özgürce kendi imamlarını seçme hakkının tanınmasını istiyoruz. Bu çerçevede 240 imam yasasının iptal edilmesini istiyoruz. Kamunun kapılarının eğitimli gençlerimize açılmasını istiyoruz. Ekonomik alanda azınlık ve çoğunluk arasındaki farkın kaldırılmasını istiyoruz.”

Aliçavuş, Türk azınlığın Yunan parlamentosunda bağımsız şekilde temsil edilmesi için ülkede bağımsız milletvekili adaylarına uygulanan baraj sisteminin kaldırılmasını da talep ederek birikmiş sorunların çözümü için Yunan hükümetinin azınlık kurumlarıyla samimi bir diyalog başlatmasını istedi.

Batı Trakya Türk toplumunun arzusunun eşit yurttaşlar olarak ülkesine hizmet etmek olduğunu belirten Aliçavuş, şunları kaydetti:

“Bir siyasi parti olarak bağımsız milletvekili adaylarına uygulanan antidemokratik yüzde 3’lük barajın kaldırılmasını istiyoruz. DEB'in genel merkezinden çalınan, rahmetli Doktor Sadık Ahmet’in hayatını kaybettiği kazada kullandığı aracın bulunmasını ve partimize saldıranların yargı önüne çıkarılmasını istiyoruz. Ülkemiz Yunanistan’ın mutlu birer vatandaşı olarak yaşamak, eşit yurttaşlık haklarına sahip olmak istiyoruz. Dedelerimiz gibi bu ülkeyi her anında müdafaa etmek ülkemizin bekası için çoğunluk birlikte hareket etmek ve bu ülkeye hizmet etmek istiyoruz. Yıllarca çözülmeyen azınlık sorunlarını çözüme kavuşturmak amacıyla hükümetin azınlık kurumlarıyla samimi bir diyalog sürecini başlatmasını istiyoruz.”

Konuşmasının sonunda FETÖ’nün darbe girişimine de değinen Aliçavuş, “Geçtiğimiz günlerde Türkiye’de milletin özgür iradesiyle göreve gelen Cumhurbaşkanı ve hükümeti görevden indirmek ve demokrasiyi sekteye uğratmak için yapılan hain darbe girişimini nefretle kınıyoruz. Demokrasi şehitlerini bir kez daha rahmetle anıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Vilayet binası önünde konuşma yapan EFA temsilcisi Papadakis de azınlık toplumunun haklı talepleri için yapılan gösteriye katılmak için Gümülcine’ye geldiğini söyledi.

EFA’nın Avrupa Parlamentosundaki 12 milletvekilinin Türk azınlığının da milletvekili olduğunu ifade eden Papadakis, “Bu milletvekilleri, Yunanistan’ın azınlık meselesindeki politikasının ne kadar yanlış olduğunu, kendi kaderini belirleme hakkına kişisel ve toplumsal bazda tamamen saygı duyulması gerektiğini ve 2016 yılında bu topraklarda azınlıkların bulunduğunu anlayana kadar sizinle mücadele edecektir. Gerçek budur.” dedi.

Papadakis, EFA milletvekillerinin DEB’in kendi milletvekilini seçinceye kadar Avrupa Parlamentosunda Türk azınlığın sesini duyurmaya devam edeceğini belirterek “Bunun için mücadele ediyoruz.” diye konuştu.

Göstericiler, eylemin ardından DEB’in kurucusu Sadık Ahmet’i anma törenine katılmak üzere toplu halde Gümülcine’deki Kahveci Mezarlığına geçti.

- Altın Şafakçılar karşı gösteri yaptı

Öte yandan DEB’in eylemi sırasında aşırı sağcı bir grup Gümülcine kent meydanında toplanarak karşı gösteri yaptı.

Altın Şafakçı olduklarını belirten yaklaşık 100 kişi, ellerinde Yunan bayraklarıyla Türkiye ve Türk azınlık karşıtı sloganlar atarak DEB’in eyleminin gerçekleştiği vilayet binasına yürümek istemesi üzerine polis göz yaşartıcı gaz kullanarak müdahale etti. Sabah saatlerinde de kent meydanında toplanan aşırı sağcı bir grup polisin DEB’in gösterisine izin vermemesi yönünde gösteri yaptı.

Bu arada, DEB’in eylemi sırasında polisin Gümülcine’deki Türk Başkonsolosluğu binası ve azınlık kurumları çevresinde yoğun güvenlik önlemleri aldığı dikkati çekti.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler