Lokumcular bayram tatilinden umutlu

Lokumcular bayram tatilinden umutlu

Afyonkarahisar'da 100'ün üzerinde çeşit lokum yapan üreticiler, ramazanda azalan talebin, bayram tatili boyunca artmasını bekliyor- Lokum imalatı yapan işletmenin genel müdürü Altınay:- "Bayram tatilinin uzaması, sadece bizim sektörde değil, iç turizmle a

AFYONKARAHİSAR (AA) - CANAN TÜKELAY - Ünü Türkiye dışına taşan Afyon lokumuna ramazanda düşen talebin, Ramazan Bayramı tatili boyunca artacağı öngörülüyor.

Şekerleme ve lokumlarıyla ünlü Afyonkarahisar'da 100'ün üzerinde çeşitte yapılan lokumlara talep, ramazanla birlikte azaldı. İhraç edilen ürünler arasında da yer alan lokuma talebin, bayram tatili ve sonrasında artması bekleniyor.

Kentte 100 yılı aşkın süredir lokum imalatı yapılan işletmenin genel müdürü İrfan Altınay, AA muhabirine, ramazanda işlerinde durgunluk yaşandığını söyledi.

Öncekilerde olduğu gibi bu bayramda da piyasanın yeniden hareketlenmesiyle durgunluğun telafi edileceğini belirten Altınay, "Bayram yaklaştıkça işler hareketlenmeye başladı. Okullar tatile girdi. İnsanlar bayramı bekliyor. Bayram tatilinin uzaması, sadece bizim sektörde değil, iç turizmle alakalı çalışan bütün işletmelerde beklenti oluşturdu." diye konuştu.

Afyonkarahisar'ın coğrafi konumu itibarıyla iç turizm açısından geçiş noktasında bulunduğuna dikkati çeken Altınay, "Lokum ve şekerleme sektöründe kentimiz markalaşmış durumda. Coğrafi konumu itibarıyla da bu ürünlerimize bir hayli talep geliyor. Özellikle bayram tatillerinde işlerimiz artıyor. Biz de hazırlıklarımızı ona göre yapıyoruz." ifadelerini kullandı.

- "Kaliteli ve taze ürün"

Tüketiciye kaliteli ve taze ürün sunmaya gayret ettiklerini bildiren Altınay, "Tüketim miktarı dönemsel olarak değişiyor. Normal zamanlarda fabrika bazında günlük 1-1,5 ton olan lokum ve şekerleme üretimi, yaz tatili başlangıcı ve bayramlarda 4-5 tona kadar çıkabiliyor." dedi.

Bayramlarda kaymaklı lokum ve kaymak şekerinin yoğun ilgi gördüğünü dile getiren Altınay, "Ramazana özel çıkardığımız hurmalı lokumumuz var, o da talep görüyor. Afyon olarak lokum çeşitlerinde iddialıyız. Afyon lokumunun özellikle iç pazarda ayrı yeri var." şeklinde konuştu.

Daha geniş kitleye ulaşmak için 4 yıl önce internet mağazası açtıklarını söyleyen Altınay, şunları kaydetti:

"İnternet üzerinden satışlarımız da katlanarak artıyor. İnsanlar ilk başta tedirgin olmuştu. 'İnternet üzerinden lokum satışı mı olur' diyorlardı ama bu ön yargı da kırıldı. En iyi hizmeti sunmak için çaba sarf ediyoruz. Mesela kaymaklı ürünlerimizi 37-38 derece sıcaklıkta, buradan Gaziantep'e özel kutularda gönderiyoruz. İlk başta 'Yarım kilo alıp bir deneyelim, 1 kilo alalım' diyerek alışveriş yapılıyordu. Şimdi alım miktarı arttı. Artık Afyon'a gelmeden Türkiye'nin herhangi yerinden lokumlarını alabiliyorlar."

- Geçmişten bugüne "Afyon lokumu"

Nişasta ve şeker eriğiyle elde edilen Afyon lokumu, kentte 15. yüzyıldan itibaren yaygınlaşmaya başladı. Geçmişte bal ve pekmez kullanılarak yapılan Afyon lokumunun üretimi, Osmanlı döneminde rafine şekerin getirilmesiyle hız kazandı.

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası verilerine göre, ildeki lokumcular, başta ABD, Belçika, Birleşik Arap Emirlikleri, Danimarka, Avustralya, Makedonya, Almanya, KKTC ve İspanya olmak üzere çok sayıda ülkeye Afyon lokumu gönderiyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler