Libya'daki olaylar

Libya'daki olaylar

Temsilciler Meclisi yanlısı askeri birlikler, ülkenin kuzeydoğusundaki Petrol Hilali denilen bölgeyi ele geçirdiklerini iddia ederken, Başkanlık Konseyi'ne bağlı tesis muhafızları haberi yalanladı

TRABLUS (AA) - Libya'da Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi (TM) yanlısı askeri birlikler, ülkenin kuzeydoğusundaki Petrol Hilali denilen bölgeyi ele geçirdiklerini açıklarken, Başkanlık Konseyi'ne bağlı tesis muhafızları bunu yalanladı.

TM'ya bağlı 153'üncü Tugay komutan yardımcısı Hüseyin ed-Davi, Sidra, Brega ile Ra's el-Unuf petrol limanlarının ele geçirildiğini ifade ederek, Ecdebiye'nin doğusundaki Ez-Zuveytiye Limanı çevresinde ise çatışmaların devam ettiğini söyledi.

Davi, petrol tesislerindeki muhafızların çoğunun, serbest bırakılmaları karşılığında silahlarını teslim ettiğini aktardı.

Petrol Tesisleri Muhafızları Sözcüsü Ali el-Hasi ise petrol tesislerine yönelik saldırılar olduğunu onaylarken, TM'ye bağlı birliklerin bölgeyi ele geçirdiğine ilişkin haberleri yalanladı.

Ra's el-Unuf limanında çatışmaların hala devam ettiğini vurgulayan Hasi, "Sidra limanına giren TM'ye bağlı birlikler, yaşanan çatışmanın ardından muhafız birlikleri tarafından limanın dışına çıkarıldı." diye konuştu.

Hasi, çatışmalarda muhafız birliklerinden ölü ve yaralıların olduğunu ifade etti.

Birleşmiş Milletler (BM) Libya Özel Temsilcisi Martin Kobler de sosyal paylaşım sitesindeki hesabından yaptığı açıklamada, Petrol Hilali Bölgesi'ne ilişkin haberler konusunda endişe duyduklarını belirterek, "Bu durum daha fazla parçalanmaya ve petrol ihracatında düşüşe neden olacak." ifadesini kullandı.

Kobler, anlaşmazlıkların çatışma ile değil, diyalogla çözüme kavuşabileceğini kaydetti.

Başkanlık Konseyi, geçtiğimiz temmuz ayında Petrol Tesisleri Muhafızları ile Petrol Hilali bölgesindeki limanların açılması ve ihracatın yeniden başlaması için hazırlıklar yapılması konusunda anlaştıklarını duyurmuştu.

Bingazi ile Sirte illeri arasındaki pek çok kenti kaplayan Petrol Hilali bölgesinde, petrol rezervlerinin yanı sıra Sidra, Ra's el-Unuf ve Brega petrol limanlarının yer aldığı biliniyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler