Libya'da Ulusal Mutabakat Hükümeti kurma çabaları

Libya'da Ulusal Mutabakat Hükümeti kurma çabaları

Libya Ulusal Diyalog Komitesi Üyesi Şahha:- "UMH Başkanlık Konseyi üyeleri ve MGK'lı bazı bakanlar arasında iki gündür devam eden görüşmeler Trablus'taki mevcut durumun yatıştırılmasına katkı sağlıyor"

RABAT (AA) - Libya'da Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanlık Konseyi üyeleri ve Trablus merkezli Milli Genel Kongre'nin (MGK) bazı bakanları arasında iki gündür devam eden görüşmelerin Trablus'taki mevcut durumun yatıştırılmasına katkı sağladığı belirtildi.

Libya Ulusal Diyalog Komitesi Üyesi Eşref eş-Şahha, AA muhabirine yaptığı açıklamada, MGK'dan muhalif bakanlar ile UMH Başkanlık Konseyi üyelerinin katılımıyla gerçekleştirilen görüşmeleri değerlendirerek, "UMH Başkanlık Konseyi üyeleri ve MGK'lı bazı bakanlar arasında iki gündür devam eden görüşmeler Trablus'taki mevcut durumun yatıştırılmasına katkı sağlıyor." dedi.

MGK'ya bağlı bakanların ülkeye dönmesi ve güvenlik güçlerinin bölgede kontrolü sağlamasının ardından başta iş hayatı olmak üzere Trablus'ta günlük hareketliliğin normal seyrinde olduğunu söyleyen Şahha ayrıca önümüzdeki günlerde Libya'nın geleceğinin belirlenmesi için bazı kararların alınacağını ve ülkedeki durumun normale döneceğini dile getirdi.

Şahha, Trablus hükümetinin ülkedeki pek çok kesimle görüşmelere devam ettiğini kaydetti.

Öte yandan, Libya'nın doğusundaki Petrol Tesisleri Muhafızlar Teşkilatı, kontrolü altındaki tüm petrol sahaları ve limanlarını açıp UMH'ye teslim etmeye hazır olduğunu duyurdu.

Libya'daki en büyük ve en önemli petrol sahalarını kontrolü altında tutan teşkilatın sözcüsü Ali el-Hasi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "UMH meşruiyeti altında çalışmaya ve petrol limanlarını açmaya hazırız." dedi.

Petrol Tesisleri Muhafızları Komutanı İbrahim el-Hadran liderliğindeki silahlı kişiler, Temmuz 2013'te ülkenin doğusundaki 4 limanı kapatmış, bir yıl sonra o dönemki Ali Zeydan hükümetine teslim etmiş ancak birkaç ay önce limanları yeniden ele geçirerek kapatmıştı.

Siyasi rekabetin yanında silahlı çatışmaların da devam ettiği Libya'da, istikrarın temini için Birleşmiş Milletler öncülüğünde başlatılan barış görüşmeleri sonucu Trablus ve Tobruk merkezli iki hükümet 17 Aralık 2015'te Fas'ın Suheyrat kentinde Libya Siyasi Anlaşması'nı imzalamıştı. Anlaşma gereğince Fayiz es-Sirac önderliğinde kurulan Ulusal Mutabakat Hükümeti, Tobruk Meclisi tarafından veto edilmiş ve güven oyu alamamıştı. Son olarak 14 Mart'ta Ulusal Mutabakat Hükümeti için yapılan yedinci güvenoyu görüşmelerinden de sonuç çıkmamıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :