Leyleklerin göç yolu izlenecek

Leyleklerin göç yolu izlenecek

OMÜ Ornitoloji Araştırma Merkezi, leyleklerin göç yollarını ve yaşam sürelerini takip etmek için 5 yavru leyleğe uydu vericisi takacak

SAMSUN (AA) - Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ornitoloji Araştırma Merkezi, leyleklerin göç yollarını ve yaşam sürelerini takip etmek için 5 yavru leyleğe uydu vericisi takacak.

Ornitoloji Araştırmalar Merkezi görevlisi Yrd. Doç. Dr. Kiraz Erciyas Yavuz, AA muhabirine, Samsun Büyükşehir Belediyesi ve Samsun Kızılırmak Deltası Koruma ve Geliştirme Birliği (SAMKUŞ) desteği ile ilk kez leylek yavrularını halkalamaya başladıklarını söyledi.

Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'ne her yıl yaklaşık 900 çift leylek geldiğini belirten Yavuz, "Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti Türkiye'de leylek popülasyonunun en fazla olduğu yer olma özelliğine sahip. Bu nedenle haziran ayı başı itibarıyla deltadaki 50 yavru leyleği halkalamak için çalışmalara başladık." dedi.

Leyleklerin göç yolları ve yaşam sürelerini takip etmek için uydu vericisi de takacaklarını aktaran Yavuz, şunları aktardı:

"İlk defa leylekler uydu vericisiyle takip edilecek. Geniş kapsamlı bir çalışma olacak. Türkiye'de leyleklerle ilgili ilk defa böyle bir çalışma yapılıyor. Biz kış döneminde leyleklerin buradan Afrika'ya gittiklerini biliyoruz. Ancak nerede konakladıklarını, kışı nerede geçirdiklerini tam olarak bilmiyoruz. Bu uydu vericileri sayesinde leyleklerin hangi rotayı kullanarak, ne kadar mesafeyi kat ederek, ne kadar zamanda kışı geçirecekleri yere ulaştıklarını öğreneceğiz. Ayrıca dönüş yolunda yine nerelerde konakladıklarını, ne zaman yola çıkıp, ne zaman Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'ne geldiklerini öğrenebileceğiz. Davranışlarıyla ilgili de bilgi edineceğiz. Yuvadan ayrılarak göç eden leylekler geri döndüklerinde yumurtadan çıktıkları yuvaya mı yoksa ona yakın başka bir yuvaya mı gelecek, bunu da görmüş olacağız."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler