LARA ile 225 bin numune analiz edildi

LARA ile 225 bin numune analiz edildi

Gümrük laboratuvarlarındaki tahlil işlemlerinin elektronik ortamda yapılmasını sağlayan Laboratuvar Analiz ve Raporlama Programı üzerinden işlem gören numune sayısı mart sonu itibarıyla 225 bine ulaştı- "Gıda", "metal", "tekstil", "petrol" ve "temel kimya

ANKARA (AA) - AYŞENUR SAĞLAM - Gümrük laboratuvarlarındaki tahlil işlemlerinin elektronik ortamda hızlı ve eksiksiz yürütülmesine imkan tanıyan "Laboratuvar Analiz ve Raporlama Programı" (LARA) üzerinden mart sonu itibarıyla yaklaşık 225 bin numune incelendi.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, yasa dışı ticaretin önlenmesine hizmet eden gümrük laboratuvarları, ileri teknolojiye sahip cihazlarla donatılarak, gerekli tüm analizleri yapabilir duruma getirildi.

Modernizasyon çalışmaları kapsamında, bütçe ödenekleri ve Avrupa Birliği'nin finansal desteğiyle Ankara, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Bursa, Mersin olmak üzere 6 ilde kurulan laboratuvarlar sayesinde riskli görülen eşyalara ilişkin analizler uzman ekiplerce eksiksiz gerçekleştiriliyor.

"Gıda", "metal", "tekstil", "petrol" ve "temel kimya" alanlarında faaliyet gösteren gümrük laboratuvarlarında, eşyaların Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu'nun belirlenmesine yönelik analizlerin yanında sıvılaştırılmış petrol gazlarının (LPG) kalitesine ilişkin tetkikler de yapılıyor.

Gümrük laboratuvarlarındaki tahlil işlemlerinin hızlı, kolay, eksiksiz yürütülmesine, arşivlenmesine, verilerin izlenmesine imkan veren LARA ile tescil edilen eşyaların laboratuvara sevkinden itibaren tüm işlemler elektronik ortamda takip ediliyor. Ayrıca söz konusu bilgiler gizli ve güvenli ortamlarda saklanıyor.

Bu kapsamda, uygulamanın başlatıldığı 15 Mart 2016'dan mart ayı sonuna kadar geçen süreçte yaklaşık 225 bin numune LARA programı üzerinden işlem gördü.

Gümrük laboratuvarlarında ticaretin daha güvenli yapılabilmesi adına son derece titiz çalışmalar yürütülürken, bir yandan da Avrupa Birliğinde kullanılan tekniklere ilişkin uyumlaştırma çalışmaları da yapılıyor.

Tahlillerde ulusal ve uluslararası güvenilirliği sağlamak bakımından laboratuvarların belirlenen standartlara akredite olması da hedefleniyor. Bu kapsamda akredite metot sayılarının artırılmasına yönelik çalışmalara hız verildi.

Bugün çerçevede 41 metotta akreditasyon belgesi alınırken, Gümrük Laboratuvarlarının Teknik ve İdari Kapasitesinin Geliştirilmesi Projesi çerçevesinde 20 metotta gıda, 16 metotta petrol, 5 metotta tekstil, 4 metotta temel kimya ve 2 metotta metal olmak üzere 47 metotta laboratuvar müdürlüklerince akreditasyon çalışmaları sürüyor.

Öte yandan, Doğu Anadolu Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğüne bağlı Van Laboratuvar Müdürlüğünün yapımına ilişkin çalışmalar devam ediyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :