Kuveyt'teki Yemen müzakerelerinin yeniden başlaması

Kuveyt'teki Yemen müzakerelerinin yeniden başlaması

BM Yemen Özel Temsilcisi Şeyh Ahmed: "İki heyetin sorumlulukları ve niyetlerinin dürüstlüğü açısından Yemen kamuoyu için kanıt olacak belirleyici kararlar almanın vakti geldi"

KUVEYT (AA) - Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi İsmail Vild Şeyh Ahmed, Kuveyt'teki Yemen müzakerelerindeki yeni aşamanın kritik olduğunu ve belirleyici kararlar almanın vakti geldiğini söyledi.

Şeyh Ahmed, müzakerelerin ikinci tur görüşmelerinin açılış oturumunda yaptığı konuşmada, "İki heyetin sorumlulukları ve niyetlerinin dürüstlüğü açısından Yemen kamuoyu için kanıt olacak belirleyici kararlar almanın vakti geldi." dedi.

Bu kararların, 2216 sayılı BMGK kararını, Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) girişimini ve ulusal diyalog konferansından çıkan sonuçları esas alacağını vurgulayan Şeyh Ahmed, "Kuveyt'teki toplantılarımız iki hafta daha sürecek. Bu toplantılar süresince kapsamlı ve tam bir ateşkesin sağlanması, ateşkes ve halk komitelerinin aktif hale getirilmesi, A bölgesinden (başkent Sana) çekilme ve silah teslimi ile insani yardımların ulaştırılması için güvenli koridorlar açılmasını denetleyecek askeri komisyonlar oluşturulması konuları üzerinde yoğunlaşılacak." dedi.

Esirler ve Tutuklular Komitesinin görevini sürdüreceğini belirten Şeyh Ahmed, uluslararası toplumun alıkonulanların ve tutukluların bir an önce serbest bırakılması konusundaki ısrarını hatırlattı.

- "Bu elinizdeki son fırsat olabilir"

"Halihazırda önceliğimiz, ateşkesin kesin olarak sağlaması, insani durumun iyileştirilmesi, güvenlik düzenlemeleri konusunda anlaşmaya varılması." diyen Şeyh Ahmed, yeni aşamanın kritik ve belirleyici olduğunu, Yemen kamuoyu ve uluslararası büyüteç altına alındıklarını dile getirdi.

Şeyh Ahmed, BM'nin tüm siyasi ve idari tecrübesini tarafların tasarrufta bulunması için ortaya koyduğu ancak tüm bunların, ülkede güvenlik ve istikrarı güvence altına alacak gerekli çabaların sarf edilmemesi durumunda yetersiz kalacağını ifade etti.

Ulusal uzlaşıyı sağlama konusundaki isteklilik, güvenilirlik ve niyetlerin dürüstlüğünün ortaya konulması için müzakerelerin önünde iki hafta olduğunu belirten Şeyh Ahmed, "Yemenlilerin güvenlerini kazanmanız için bu fırsatı değerlendirmenizi umuyorum. Bu elinizdeki son fırsat olabilir. Barışa ulaşmak zordur. Fitne üretmek ise kolaydır." ifadelerini kullandı.

Kuveyt'teki Yemen müzakerelerinde hükümeti temsil eden heyetin ikinci tur görüşmeleri öncesinde Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi İsmail Vild Şeyh Ahmed'den "net garantiler" talep ettiği, bu garantilerin verilmemesi durumunda heyetin Kuveyt'e gitmeyeceği bildirilmişti.

Başbakan Yardımcısı ve hükümet heyeti başkanı Abdulmelik el-Mihlafi ise Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, 2 gün boyunca Şeyh Ahmed'le gerçekleştirdikleri görüşmeler sonrasında taleplerinin kabul edilmesiyle müzakerelere dönme kararı aldıklarını belirtmişti.

Yemen'deki tarafları temsil eden hükümet heyeti ile Husiler ve devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih yanlılarını temsil eden heyet arasında 70 gün devam eden müzakerelerin ilk turu, 15 Temmuz'da yeniden başlatılmak üzere 29 Haziran'da askıya alınmıştı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler