Kuveyt'teki Yemen müzakereleri

Kuveyt'teki Yemen müzakereleri

Hükümet ile Husiler ve devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih yanlılarını temsil eden heyet, müzakere gündeminde anlaşamadı- Husiler ve Salih yanlısı heyet, Yemen'de Cumhurbaşkanı Hadi'nin yerine ülkeyi iki yıl yönetecek Başkanlık Konseyi ve Ulusal Birli

KUVEYT (AA) - Kuveyt'te Yemenli taraflar arasında önceki gün yeniden başlayan müzakerelerde, hükümet ile Husiler ve devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih yanlılarını temsil eden heyetin, müzakere gündeminde anlaşamadığı bildirildi.

Yemen hükümetini temsil eden heyete yakın kaynaklar, Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi İsmail Vild eş-Şeyh Ahmed'in kendilerine, "Husiler ve devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih yanlılarını temsil eden heyetin, müzakerelerin gündemini reddettiklerini ve bunun yerine siyasi süreci tartışmak istediklerini" belirtti.

Müzakerelerde, Husiler ve Salih yanlısı heyetin ifadeleriyle başa döndüklerini aktaran hükümet kaynakları, "Bunların, askeri ve güvenlik konularında her hangi bir ilerleme sağlamasını beklemediklerini ve tıpkı 3 ay önce dile getirdikleri gibi bir uzlaşı iktidarı istediklerini" ifade etti.

Husilere yakın kaynaklar ise Husiler ve Salih yanlısı heyetin, Yemen'de Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin yerine ülkeyi iki yıl yönetecek Başkanlık Konseyi ve Ulusal Birlik Hükümetinin kurulmasıyla kapsamlı çözüme kavuşulması taleplerine bağlı kaldıklarını aktardı. Kaynaklar, bu talebin yerine getirilmesinin ardından güvenlik konusu ve ağır silahların devlete teslim edilmesini tartışmaya yanaşacaklarını kaydetti.

Kuveyt'teki Yemen müzakerelerinde hükümeti temsil eden heyetin ikinci tur görüşmeleri öncesinde Şeyh Ahmed'den "net garantiler" talep ettiği, bu garantilerin verilmemesi durumunda heyetin Kuveyt'e gitmeyeceği bildirilmişti.

Başbakan Yardımcısı ve hükümet heyeti başkanı Abdulmelik el-Mihlafi ise Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, 2 gün boyunca Şeyh Ahmed'le gerçekleştirdikleri görüşmeler sonrasında taleplerinin kabul edilmesiyle müzakerelere dönme kararı aldıklarını belirtmişti.

Yemen'deki tarafları temsil eden hükümet heyeti ile Husiler ve devrik Cumhurbaşkanı Salih yanlılarını temsil eden heyet arasında 70 gün devam eden müzakerelerin ilk turu, 15 Temmuz'da yeniden başlatılmak üzere 29 Haziran'da askıya alınmıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler