Kuveyt'teki Yemen müzakereleri

Kuveyt'teki Yemen müzakereleri

Müzakerelere katılan Husilerin Sözcüsü Abdusselam:- "Kuveyt'e dayatmaları uygulamak için değil, siyasi diyalog için geldik"

KUVEYT (AA) - Kuveyt'teki Yemen müzakerelerine katılan Husilerin sözcüsü Muhammed Abdusselam, heyetin Kuveyt müzakerelerine "dayatmaları uygulamak için değil, siyasi diyalog için geldiklerini söyledi.

Abdusselam, müzakerelere evsahipliği yapan Kuveyt'te düzenlediği basın toplantısında, müzakerelerin askıya alınması ya da müzakerelerden çekilinmesinin çözüm getirmeyeceğini ifade ederek, heyetinin hazır olduğunu ve Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Temsilcisi İsmail Vild Şeyh Ahmed ile düzenli olarak görüştüklerini söyledi.

"Kuveyt'e dayatmaları uygulamak için değil, siyasi diyalog için geldik, savaşırken reddettiklerimizden siyaset yaparken ödün vermeyeceğiz." diyen Abdusselam hükümet heyetini 3 kere müzakerelerden çekilmekle suçlayarak, "Gerçekten diyalog istiyorlarsa müzakere masasına otururlar." ifadesini kullandı.

Herkesin katıldığı bir uzlaşı hükümetinin kurulması, askeri ve emniyet kurumlarını korumakla görevli bir askeri komite oluşturulması gereğini vurgulayan Abdusselam, "Yemen'de despotluk yapacak bir yönetimin gelmeyeceğine dair güvence istiyoruz. Mevcut hükümetin savaştan önce olduğu gibi kalması söz konusu değildir." dedi.

Yemen hükümetini temsil eden heyetin başkanı Abdulmelik el-Mihlafi, ülkesinin Kuveyt Büyükelçiliğinde 18 Mayıs'ta düzenlediği basın toplantısında, Husiler ve Salih yanlılarının, "Husilerin şehirlerden çekilmesi ve silahlarını teslim etmesini öngören Birleşmiş Milletler'in (BM) 2216 sayılı kararına, Körfez ülkelerinin girişimi ve uygulama mekanizmaları ile Ulusal Diyalog Kongresinden çıkan kararlara uyulması, güven oluşturmak amacıyla tutukluların serbest bırakılması, başta Taiz olmak üzere kentlere uygulanan ablukanın kaldırılması, Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin meşruiyetinin tartışılmaması" konularını yazılı olarak kabul edinceye kadar müzakerelere katılımı askıya aldıklarını duyurmuştu.

Yemen'de çatışan taraflar, BM'nin çağrısı üzerine iyi niyet göstergesi olarak 11 Nisan'da ateşkesi yürürlüğe sokmuş, 21 Nisan'da da Kuveyt'te barış müzakerelerine başlamıştı. Müzakereler kapsamında kurulan Esirler ve Tutuklular Komitesinin de içinde olduğu insani, siyasi ve güvenlik alanlarında kurulan komisyonların toplantısı ise 14 Mayıs'ta başlamıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler