Kurban satış ve kesim yerleri belirlendi

Kurban satış ve kesim yerleri belirlendi

Kurban Bayramı yaklaşırken belediyeler de kurban satış ve kesim yerlerini belirledi. Kasaplar Odası Başkanı Davut Balbaloğlu ise vatandaşları kurbanlık hayvan alırken dikkat etmeleri hususunda uyardı

Konya'da belediyeler, vatandaşların huzurlu bir bayram geçirmesi amacıyla yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde hazırlıklarını hızlandırarak kurban satış ve kesim yerlerini belirledi. Öte yandan Konya Kasaplar Odası Başkanı Davut Balbaloğlu da kurbanlık ve kurban fiyatları hakkında gazetemize çok önemli açıklamalar yaptı. Geçtiğimiz yıllara göre kurbanlık taleplerinin şimdilik düşük olduğunu belirten Balbaloğlu, "Bunda en büyük etkenin fiyatların yüksek olması ve belirsizliktir" dedi. 'Geçtiğimiz yıl 10 lira olan canlı kilo fiyatının bu yıl 12 lira olduğunu' belirten Balbaloğlu, küçükbaş fiyatlarının 500-700 arasında, büyükbaş fiyatlarının ise 3 bin ile 9 bin lira arasında değiştiğini ifade etti. Vatandaşları kurbanlıklar hakkında uyaran Kasaplar Odası Başkanı Balbaloğlu, "Kurban öncesi neredeyse bütün ağılları gezip görüyorum, üzülüyorum. Ağıllardaki hayvanların yüzde 50'si İslami açıdan kurban olmaz. Vatandaşlar kurbanlık alırken yaşlarına dikkat ederek almaları ve mutlaka yanlarında anlayan birini götürmeleri gerekmektedir. Çünkü kurban farz olan bir ibadettir. Dolayısıyla dikkat edilmesi gerekir" diye konuştu.

kurban-satis-ve-kesim--(1).jpg

ŞARTLARI UYMAYAN HAYVAN KURBAN OLMAZ

Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Çeker ise gazetemize yaptığı açıklamada, kurbanlık hayvanların fıkhı şartını açıkladı. Çeker açıklamasında, "Kurban edilecek olan sığırın (354 gün baz alınan) kameri sene hesabıyla tam olarak 2 yaşını doldurmuş olması gerekmektedir. Keçi ve koyunlarda yine kameri hesaba göre 1 yaşını doldurmuş olması gerekir. Ayrıca kesecek kişi imkân bulamaması halinde 1 yaşına yakın iri bir tokluyu kurban edebilir" dedi. Satıcıların da dikkat etmesi gereken noktaların olduğunu söyleyen Çeker, "Bahsettiğimiz yaşı doldurmayan sığır ya da küçükbaş kurban olmaz. Satıcı, yaşını doldurmadığı halde “doldurmuştur” diye satarsa müşterinin vebalini üstlenmiş olur. Bu sorumluluk satıcı tarafından unutulmamalıdır” dedi.

orhan-ceker-002.jpg

YENİ STAD ALANI’NDA KURBAN PAZARI YOK

Selçuklu Bölgesi'nde geçtiğimiz yıllarda Buhara Mahallesi'ndeki büyük arazide yapılan kurbanlık satışları, bu yıl Yeni Konya Stadyumu'nun yapılması dolayısıyla değişti.

Selçuklu Belediyesi'nden alınan bilgi ve Selçuklu Kaymakamı başkanlığında kurulan Kurban Hizmetleri Komisyonu'nca alınan karara göre, bu yılki kurban satış ve kesim yerleri şu şekilde belirlendi: Bosna Hersek Mahallesi Aliya İzzet Begoviç Caddesi üzerindeki boş alan kurban satış yeri olarak gösterilirken, Dumlupınar Semt Pazarı, Şeyh Şamil Pazaryeri, Bosna Hersek Pazaryeri, Özalkent Pazaryeri, Uğurlu Semt Pazarı, Nalçacı Semt Pazarı, Akşemsettin Semt Pazarı ve Yazır-Sakarya-Aydınlıkevler Semt Pazarları da kurban kesim yerleri olarak belirlendi.

KARATAY’DA SEMT PAZARLARI KESİM YERİ OLACAK

Karatay Belediyesi ise satış yeri olarak Büyükşehir Belediyesi Hayvan Pazarı'nı, kesim yerleri olarak da semt pazarlarını belirledi. Buna göre Karatay Bölgesi'ndeki kurban kesim yerleri şu şekilde; Büyüksinan  pazar yeri   Çatalhüyük pazar yeri, Çimenlik  pazar yeri, İstiklal  pazar yeri, Kalenderhane  pazar yeri,  Karaaslan Üzümcü  pazar yeri, Karkent  pazar yeri, Karşehir pazar yeri, Keçeciler pazar yeri, Küçük kum köprü  pazar yeri, Sedirler  pazar yeri, Selim Sultan pazar yeri, Uluırmak pazar yeri, İstiklal Konutları basket sahası, Fetih Kent Basket Sahası, Karfet Kop basket sahası, Sedirler yolu üzeri (İ.haşhaş İ.Ö.Okulu yanı), Karatay Belediyesi Aşevi (Zenburi Mah)  Konet AŞ.

MERAM’DA İKİ YERDE SATIŞ YAPILACAK

Meram Belediyesi Karahüyük (Hatıp Caddesi ile Tokatlı Caddesi’nin kesiştiği alan)   ve Arif Bilge (Antalya Çevre yolu Caddesi ile Safranbolu Caddesi’nin kesiştiği alan) hayvan satış yerlerini kurbanlık satış noktası, Muhacir Pazarı, Melikşah Semt Pazarı, Aşkan Semt Pazarı, Arif Bilge Semt Pazarı, Kalfalar Semt Pazarı, Lalebahçe Semt Pazarı'nı da kurban kesim yerleri olarak belirledi. M. Ali Elmacı-Memleket