"Küçük Prens'i, yakından tanıtmak istiyorum"

"Küçük Prens'i, yakından tanıtmak istiyorum"

Uzman psikolog Otçeken: "Küçük Prens okumaları yapmak ve seminerler vermek istiyorum. Okullarda Küçük Prens'i okuma günleri düzenlemek, sevimli bir Küçük Prens arabasıyla Türkiye'yi gezmek gibi hayallerim var"- "Küçük Prens, 11 yaşımdan beri hayatımın re

İSTANBUL (AA) - HİLAL UŞTUK - Uzman psikolog Merve Otçeken, büyük bir rehber olarak gördüğü "Küçük Prens" ile ilgili okumalar yapmak ve seminerler vermek istediğini belirterek, "Okullarda Küçük Prens'i okuma günleri düzenlemek, sevimli bir Küçük Prens arabasıyla Türkiye'yi gezmek gibi hayallerim var." dedi.

Otçeken, pek çok dile çevrilen ve en çok satan kitaplar arasında yer alan Antoine de Saint-Exupery'nin yazdığı, bir çocuğun gözünden büyüklerin dünyasının anlatıldığı "Küçük Prens"in psikolojik tahlilini yaptığı "Küçük Prens'i Okuma Rehberi"ni kaleme aldı.

AA muhabirine açıklama yapan Otçeken, kitaptaki kahramanın, küçük gözüken kocaman bir rehber olduğunu dile getirerek, "Küçük Prens, 11 yaşımdan beri hayatımın rehberi. Hep böyle canım sıkıldığında açıp 'ne diyecek acaba' derken onunla büyüdüm. O benim ilham perim. Minicik boyu, sevimli uçuşan sarı saçları ve atkısıyla bana özgürlüğün sembolü gibi geliyor. Kendi olmayı becermiş, araştıran ama yine anlamlı bulmayan, acayip empati yapabilen, hemen reddetmeyen bir kahraman." ifadelerini kullandı.

Küçük Prens'in insanın kendini keşfetmesine öncülük ettiğini vurgulayan Otçeken, bunun için, önce korkuları geride bırakmak gerektiğini söyledi.

Otçeken, Küçük Prens'in "ruhu sulayan" bir kahramanı temsil ettiğini anlatarak, şöyle devam etti:

"Can suyu olan bir kahraman. 'Öyle olmak zorunda değilsin' hatırlatması yaparak ilk suyu veren kahraman. Herkes cinsiyet rolleri içinde meseleye yaklaşmaya çalıştığı için, bu kadar çatışma çıkıyor. Oysa ki kalpten kalbe temas olduğunda hepimiz aynı şeyi istiyoruz, biraz sevilmek, onaylanmak, takdir edilmek ve rahat bırakılmak gibi. Küçük Prens de zaten bunu gündeme getiriyor. Bir gülü diğer güllerden ayıran nedir? Ona zaman ayırmak, emek vermek, onu sulamak, sulamaya ihtiyacı olduğunu bilmek ve orada olmak."

Kendisini kitaptaki "Tilki" karakterine benzeten Otçeken, şunları kaydetti:

"Çünkü ben aşka çok inanıyorum. Aşkın sadece insanlık arasında olduğuna değil, bütün hallerle, bütüne duyulan bir tema olduğunu düşünerek bağ kurmayı çok önemsiyorum. Emek vermeyi, sorumluluk almayı, temas etmeyi çok önemsiyorum ve tilkinin Küçük Prens'ten istediği de evcilleşmek. Tilki yabani ve aslında vahşi bir hayvanken ki bütün teorilerin öğrettiği gibi doğaya sahip bir varlık ama ne zaman ki biriyle olmayı seçiyor o zaman evcilleşiyor. Tilki de 'ne zaman geleceğini bilirsem heyecanlanırım' hali var. Ben de öyle bir canlıyım günlük hayatımda."

- "Yetişkin olmak, sıkıcı olmak anlamına gelmiyor"

Otçeken, kitabında yazdıklarını daha önce üniversitede seminerde anlattığını belirterek, "Anlattıklarım daha sonra bir seminer dizisi olabilir diye düşünürken kitapla daha somut bir hale geldi. İlahi düzenin bana verdiği rolün, tatlı bir versiyonu olduğunu düşünüyorum. Bir mucize benim için. Düşünsenize hayal ettikleriniz ve yaşadığınızı düşündüğünüz hayatın içinde en sevdiğiniz yazarla yan yana isminiz bir kitapta yer alıyor." diye konuştu.

Rehberde, Küçük Prens'i yakından tanıtmayı amaçladığını dile getiren Otçeken, "Kitap, Küçük Prens ne söylemek istiyor, neden gezegenden gezegene dolaşmış, Küçük Prens olsak onun ruh halini kendi iç dünyamızda gezgin olarak nasıl yaşayabiliriz, o gezegenlere biz gitsek bu kahramanları nasıl yorumlar ve neler düşünürdük, yani içimizde bazen iş adamı var, bazen krallık var, bazen pilot var, peki pilot niye var gibi soruları cevaplandırabiliyor." değerlendirmesinde bulundu.

Otçeken, yetişkin olmanın sıkıcı olmak anlamına gelmediğini vurgulayarak, "Bu anlamda, 'renkli karakterler olabilir miyiz' gibi bir şeyler yazmak istiyordum. Bu nedenle kitabı yazmaya karar verdim." dedi.

Küçük Prens okumaları yapmak ve seminerler vermek istediğini aktaran Otçeken, okullarda Küçük Prens'i okuma günleri düzenlemek, sevimli bir Küçük Prens arabasıyla Türkiye'yi gezmek gibi hayalleri olduğunu dile getirdi.

Fransız yazar ve pilot Antoine de Saint-Exupery'nin kaleme aldığı Küçük Prens kitabı, 1943'te yayımlandı. Dünyanın en çok satan ve okunan kitaplarından biri olan eserde, bir çocuğun gözünden büyüklerin dünyası anlatılıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler