KSO Başkanı Zeytinoğlu'ndan sanayicilere yatırım çağrısı

KSO Başkanı Zeytinoğlu'ndan sanayicilere yatırım çağrısı

KSO Başkanı Zeytinoğlu:- "Gün birlikte olup, daha fazla çalışıp, daha fazla üretme günüdür. Buradan tüm sanayicilerimize yatırım yapmaları için çağrıda bulunuyorum"

KOCAELİ (AA) - Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, "Gün birlikte olup, daha fazla çalışıp, daha fazla üretme günüdür. Buradan tüm sanayicilerimize yatırım yapmaları için çağrıda bulunuyorum." dedi.

KSO'nun temmuz ayı meclis toplantısında konuşan Zeytinoğlu, sözlerine FETÖ'nün darbe girişimini kınayarak başladı.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) içerisine sızan bir grup tarafından demokrasiye yönelik yapılan eylemlerin Türk milletinin gösterdiği mücadeleyle önlendiğini vurgulayan Zeytinoğlu, "Gün birlikte olup, daha fazla çalışıp, daha fazla üretme günüdür. Buradan tüm sanayicilerimize yatırım yapmaları için çağrıda bulunuyorum." diye konuştu.

Ekonomik gelişmelere de değinen Zeytinoğlu, Türkiye ekonomisinin 2016'nın ilk çeyreğinde yüzde 4,8 büyüdüğünü anımsatarak, tüm olumsuz koşullara rağmen büyüme oranının geçen yılın ilk çeyrek büyümesinin üzerinde gerçekleştiğini söyledi.

- "İsrail ve Rusya ilişkilerindeki düzelme ihracata yansıyacak"

Zeytinoğlu, ihracat performansının bu yıl da istedikleri düzeyde olmadığına dikkati çekerek, "Dolayısıyla iç tüketim ve devlet harcamalarıyla büyüdüğümüzü görüyoruz. Sürdürülebilir büyümenin ihracata dayanması Türkiye ekonomisi için daha sağlıklı." değerlendirmesinde bulundu.

İmalat sanayisinin yüzde 5,9, hizmetler sektörünün de yüzde 5,1 büyüdüğüne işaret eden Zeytinoğlu, hizmetler sektörünün alt sektörü olan konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetlerinin ise yüzde 1,2 küçüldüğünü, yaz aylarında bu küçülmenin devam edebileceğini kaydetti.

Zeytinoğlu, haziran ayında geçen yıla göre yüzde 1,8'lik artışla 11 milyar 865 milyon dolarlık ihracat yapıldığını hatırlatarak, "Bu yükselişte Avrupa ülkelerinin ekonomisindeki iyileşme etkili oldu. Önümüzdeki aylarda İsrail ve Rusya ile olan ilişkilerimizdeki normalleşme sürecinin ihracat artışına ivme kazandıracağını bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

- "Brexit'i ülkemiz adına bir fırsat olarak görüyoruz"

Rusya'nın Türkiye'nin en önemli ticari partnerlerinden biri olduğunu vurgulayan Zeytinoğlu, "Yılın ilk yarısında Rusya'ya olan ihracatımız yüzde 60 azalmış. Rusya ile ilişkilerimizde normalleşme sürecini, Rusya krizinin yaşandığı ilk günden itibaren istemiştik. Diğer taraftan 6 yılı aşkın süredir ülkemiz ve İsrail arasında yaşanan siyasi krizin sona erişini de memnuniyetle karşılıyoruz." ifadelerini kullandı.

Zeytinoğlu, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılmasının kısa vadede Türkiye'nin ihracatı için olumsuzluk getirmeyeceği kanaatinde olduğunu dile getirerek, sözlerini şöyle tamamladı:

"2009'daki küresel ekonomik krizinin ardından İngiltere'ye ihracatımız her geçen yıl daha da arttı. Bugün geldiğimiz noktada Almanya’dan sonra ikinci büyük ticaret partnerimiz. Önümüzdeki yıllarda İngiltere'yle yakalamış olduğumuz bu performansın devam etmesini bekliyoruz. Brexit'i ülkemiz adına bir fırsat olarak görüyoruz. Bundan sonra AB'nin İngiltere ile yapacağı ilişki Türkiye gibi Gümrük Birliği mi, yoksa Norveç gibi serbest ticaret anlaşması mı yapacağı konusu, yapılacak müzakereler arasında olacak. İngiltere ile yapılacak müzakerenin aynısı ülkemiz için de yapılabilir."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :