Kronik migreni botoksla yendi

Kronik migreni botoksla yendi

Yaklaşık 10 yıldır süren şiddetli kronik migren ağrıları nedeniyle hayatı kabusa dönen 30 yaşındaki Handan Açıkbaş, son yıllarda tedavi amaçlı birçok alanda kullanılan botoks uygulaması sayesinde ağrılarından kurtuldu- Handan Açıkbaş:- "İçtiğim ilaç sayıs

İSTANBUL (AA) - ALPTEKİN SOYKAN - Yaklaşık 10 yıldır süren şiddetli kronik migren ağrıları nedeniyle hayatı kabusa dönen 30 yaşındaki Handan Açıkbaş, son yıllarda tedavi amaçlı birçok alanda kullanılan botoks uygulaması sayesinde ağrılarından kurtuldu.

Migren ağrıları nedeniyle sosyal hayatında da sorunlar yaşayan Açıkbaş, hastalıktan kurtulmak için birçok kez doktora başvurdu.

Yapılan tedavilerden olumlu sonuç alamayan ve şikayetleri geçmeyen Açıkbaş, daha sonra tedavi amaçlı bazı alanlarda kullanılan botoksun, migren tedavisinde de uygulanabildiğini öğrendi.

Açıkbaş, bunun üzerine botoks yaptırmaya karar vererek, Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Cahit Vural'a başvurdu.

Yaklaşık 4 ay önce yapılan uygulamanın ardından ağrıları tamamen geçen Açıkbaş, şimdi migrensiz yaşamanın keyfini sürüyor.

- "Hayatım tamamen değişti"

Açıkbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uzun yıllar savaştığı migrenin diğer baş ağrılarından daha farklı ve şiddetli seyrettiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Botoksun bu anlamda çok methini duydum ve yaptırmaya karar verdim. 4 ay önceki tedavinin ardından ağrılarım bir anda kesildi. Şimdi rahatım, ağrı kesicilerden kurtuldum. Ağrı başladığında birçok ilaç alıyordum. İçtiğim ilaç sayısını hatırlamıyorum bile. Bazen hastanelik oluyordum. Ağrı kesici serumlarla müdahale ediyorlardı. Şu an bence ilaç, ağrı kesici kullanmamak dünyanın en güzel şeyi."

Daha önce hiç botoks yaptırmadığı için başta bir tedirginlik yaşadığını aktaran Açıkbaş, "Ancak bu işlemin diğer uygulamalar gibi vücudu yoran bir yanı yok. Ağrılar bir anda geçmiş gibi sanki. Bir daha hiç olmayacak gibi... Ama hala yine de 'Ya ağrı yaşarsam' diye bir tedirginlik var. Ancak ağrı olmayınca hayat kalitem yükseldi. Hayatım tamamen değişti." ifadelerini kullandı.

- "Televizyonu açamıyor, telefona cevap veremiyorduk"

Kayhan Açıkbaş da eşinin yaşadığı migren ağrılarının günlük hayatlarını çok etkilediğini dile getirerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Eşimin ağrıları başlayınca, başına şalını bağlayıp beklediği çok zaman biliyorum. Biraz araştırdık bundan 4 ay öncesi botoks yaptırdık. Bu sayede ilaçlardan kurtuldu. Hiç ağrı yok denemez sanırım ama ilaç içmeyi gerektirecek bir durum kalmadı. Yaşadığımız ağrı süreçleri tarif edilemez. İnsanın hayat kalitesi değişiyor. Eşimin, ışığa, gürültüye tahammülü olmuyordu. Televizyonu açamıyor, telefona cevap veremiyorduk. Şimdi bambaşka bir hayat yaşıyoruz."

- "Botoks migren için mucizevi bir tedavi"

Op. Dr. Vural da migren tedavisi için botoks ve cerrahi yöntemlerin yaygın şekilde kullanılmaya başlandığını ve bu anlamda etkiyi çözümler olduğunu söyledi.

Vural, özellikle botoksun migren için mucizevi bir tedavi yöntemi olduğuna işaret ederek, "Migren, insanların hayat kalitesini çok etkileyen bir hastalık. İnsanların iş gücünü etkiliyor. Genç yaşta bunu yaşayan bazı öğrencilerin okula devam etmesini engelliyor. Hatta ağrılar yüzünden evlenmekten vazgeçmek üzere olan hastalarımız oldu. Migrenin tanısının konması konusunda biz rol almıyoruz. Ancak tedavisi konusunda estetik cerrahların kullandığı botoks ve migren cerrahisi yöntemleriyle biz de hastalarımızın ağrılarına çözüm sunuyoruz." diye konuştu.

Migren ağrılarına yönelik botoks uygulamasının estetisyenler tarafından tesadüfen bulunduğunu anlatan Vural, şunları kaydetti:

"Biz botoksu estetikte kullanıyoruz. Vatandaşlarımız da botoksun estetik kullanımına aşinalar. Ancak biz botoksu migren hastalarında da öncelikli tedavi olarak kullanmaya başladık. Migren ataklarının yüz kaslarının çalışmasına neden olduğunu düşünüyoruz. Botoks tedavisiyle bu kasların çalışmasını engelleyerek tedaviyi gerçekleştiriyoruz. Bununla aslında migrenin yansımasını engellemeye çalışıyoruz. Botoksla tedavi olmuş hasta ya hastalıktan tamamen kurtuluyor ya da ataklarını hafif atlatıyor."

- "Amerika'da özel sağlık sigortaları bu tedaviyi destekliyor"

Vural, araştırmalarda botoks ve migren cerrahisi uygulanan hastalarda başarı oranının yüzde 90 seviyelerinde olduğunu belirterek, yurt dışında bu uygulamaların bazı özel sağlık sigortaları tarafından migren tedavisi kapsamına aldığını söyledi.

Yöntemin, hastanın ilaç kullanmasının önüne geçtiğini bu nedenle de sigorta masraflarının da düşmesine imkan sağladığını dile getiren Vural, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu tedavinin önünde bazı büyük ilaç gruplarının baskılar var, ancak Amerika'da özel sağlık sigortaları tedaviyi destekliyor. Böylelikle hem hastayı hem kurumları yüksek oranda ilaç kullanımı yükünden kurtarıyor. Sağlık Bakanlığımız da güncel tedavi yöntemlerini yakından takip ediyor. Bence yakın zamanda bu tedaviler genel sağlık sigortası içerisinde yer alacak. Migren cerrahisi yapmadan önce, botoksa migren cerrahisi testi diyoruz. Botoksu yaptırıp bundan fayda gören hastalarımıza uyguluyoruz. Botokstan fayda gören hastalarımız, migren cerrahisinden de tamamen fayda görmekte. Türkiye'de herhangi bir özel sağlık sigortası migren cerrahisini desteklemiyor. Herhangi bir estetik cerrahi işlem gibi görülüyor."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :