Kredi pahalandı Konya'da satışlar durdu

Kredi pahalandı Konya'da satışlar durdu

Konya'da konut satışlarında yaşanan daralma, vatandaşların kredi kullanmaktan kaçınmasının etkisiyle giderek artıyor.

Türkiye genelindeki konut piyasasında Ekim ayındaki satışlarda yüzde 8,7'lik azalma yaşandı. Yapılan son değerlendirmelere göre, Türkiye'deki konut satışlarının yalnızca yüzde 3'ü Konya'da gerçekleşti. 2023 Ekim ayında Konya'da toplam 2 bin 299 konut satıldı, ancak bu satışların yalnızca 91'i kredili olarak gerçekleşti.

Konya'da konut sektörü 'duraklama dönemine' girdi

Konya'da konut sektörü, konut kredilerinin maliyetinin yükselmesi nedeniyle ciddi bir duraklama dönemine girmiş durumda. Bankaların özel projelere destek vermesi ve bu desteklerin kısa vadeli olması, konut piyasasının genel sağlığını olumsuz etkiliyor. Vatandaşlar, yüksek faiz oranları nedeniyle kredi kullanmaktan çekiniyor, bu da konut fiyatlarındaki artışa rağmen talebin düşük kalmasına sebep oluyor.

Kredili satışlar azaldı

İstatistiklere göre, 2023 Ekim ayında Konya'da satılan konutların sadece 91'i kredi ile alındı. Bu durum, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre kredi kullanımında ciddi bir düşüşü gösteriyor; geçen yıl 231 kredi kullanılmıştı.

Vatandaş kendi kaynaklarıyla alıyor

Ayrıca, Konya'da satılan konutların çoğunluğu vatandaşın kendi kaynaklarıyla alındı. Toplam 2299 konuttan 2208'i kendi parasıyla satılan konutlar olarak kayıtlara geçti. İlk el konutlara olan talebin azalması da dikkat çekiyor; 684 konutun ilk el satışı gerçekleşirken, 1615 konut ikinci el olarak el değiştirdi.

Türkiye genelinde daralma

Türkiye genelinde konut satışlarında İstanbul'un liderliği devam ederken, Konya'da yaşanan kredi kullanımındaki düşüş, konut piyasasının genel görünümüne dair endişeleri arttırıyor. En az konut satışının gerçekleştiği iller arasında Hakkari, Ardahan ve Bayburt dikkat çeken iller olarak sıralanıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.