KPSS sorularının sızdırılması davası

KPSS sorularının sızdırılması davası

Davada tutuklu sanıkların savunmalarının tamamlanması sonrasında söz alan avukatlar, müvekkillerinin tahliyelerini istediler - Duruşmaya yarın 10.00'da devam edilecek

ANKARA (AA) - KPSS sorularının sızdırılmasına ilişkin 54'ü tutuklu 230 kişi hakkında "Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) kurucusu, yöneticisi ve üyesi olmak, resmi belgede sahtecilik, kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık" suçlarından açılan davada söz alan tutuklu sanıkların avukatları, müvekkillerinin tahliyesini istedi.

Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki davada tutuklu sanıkların savunmalarının tamamlanması sonrasında sanık avukatları söz aldı.

Savcılığın "terör örgütü FETÖ yöneticiliği" ile suçladığı ve mahkemenin hakkında yokluğunda tutuklama kararı çıkardığı eski Fatih Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şerif Ali Tekalan'ın avukatı Yüksel Çora, müvekkilinin eski YÖK üyesi olduğunu ve TÜBİTAK'ta görev yaptığını belirtti.

Soruşturma aşamasında Tekalan'ın evinde arama yapıldığını bildiren Çora, "Şikayetçilerden hiçbirisi müvekkilime bir fiil isnat etmiyor, aleyhe beyanda bulunmuyor. Terör örgütü yöneticiliğinden bahsediliyor ama fiili bağlantısı saptanamamış. Varsayımlar üzerinden hareket edilmiş" iddialarında bulundu.

Çora, iddianamede müvekkili suçlanırken bazı kişilerle yaptığı görüşmelerden bahsedilmesine ilişkin, "Cemil Koca ile 6 defa görüşmeyle tanışmış olurlar mı? Müvekkilimin terör örgütü veya suç örgütüyle hiçbir ilişkisi bulunmuyor. Dosyadaki delillerden buna ulaşılması da mümkün değil" diye konuştu.

Müvekkilinin kaçmadığını savunan Çora, yokluğunda tutuklama kararının kaldırılmasını istedi.

Sanıklardan 5'inin avukatı Kadir Kocalar da müvekkillerinin terör örgütü üyesi olduklarına ilişkin hiçbir delil olmadığını öne sürdü.

İptal edilen sınavda 350 kişinin tüm soruları doğru yaptığını anlatan Kocalar, "Delilden şüpheliye gidilseydi, 120'de 120 yapan 350 kişinin alınması gerekirdi. Buradaki 230 sanık içinde 120 doğru yapan 100 kişi yoktur" dedi.

KPSS soruşturmasının 2010'da başlatıldığını belirten Kocalar, "2010 itibarıyla böyle bir örgütün (FETÖ) adı yok. Ona yakın bir dershanede göre yaptı diye bir kişi terör örgütü üyeliği isnat edilebilir mi?" ifadesini kullandı.

Sanıklar İbrahim Zık, Salih Kaya'nın avukatı da müvekkillerinin suçsuz olduğunu belirterek tahliyelerini talep etti.

Sanık avukatı, "Sınavı hazırlayan, denetleyen ÖSYM Başkanlığı, 2010 KPSS'de kopya çekilmediğini açıklamıştır. Savcının kendisini ÖSYM'nin yerine koyması iddianamenin ölü doğmasına neden olmuştur. Savcının, 2010 KPSS sınavına giren tüm adaylar üzerinden soruşturmayı yürütmesi gerekir. Örgüt suçlaması doğru değildir, verilmiş uluslararası bir karar yoktur. Bu camia hakkında terör örgütü suçlaması yapmak abestir. Hukuki dayanaktan yoksundur" değerlendirmesinde bulundu.

Sanıklar Fatih Özbahçeci ile Ferruh Kaymak'ın avukatı ise bilirkişi raporunda kopya çekildiği yönünde bir tespitin bulunmadığını ileri sürerek, "Mali raporlar sınavdan sonraki hareketleri göstermiştir. Bu, himmet denen şey bir defa olamayacaktır. Biz, Fetullah Gülen'i dosyada şüpheli olarak göremiyoruz. Bu nasıl bir dosya ki lider yok?" ifadesini kullandı.

Sanıklar Hayrettin Tepe ile Bünyamin Bülbül'ün avukatı da bazı müştekilerin, terör örgütü PKK'nın bazı okullara hakim olduğunu, soruları alıp dağıttığı yönünde iddiaları bulunduğunu ancak bununla ilgili işlem yapılmadığını öne sürdü.

KPSS'de yüksek puan alanların ve bazı başarılı okullarda çalışanların hedef seçilerek iddianamenin hazırlandığını ileri süren avukat, soruşturmada ismi geçen Baki Saçı'nın dinlenmesini talep etti.

Duruşmaya, yarın saat 10.00'a kadar ara verildi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler