Kosova'daki NATO PA 93. Rose-Roth Semineri

Kosova'daki NATO PA 93. Rose-Roth Semineri

Kosova İçişleri Bakanı Hyseni:- "(Terörle mücadele) Kosova, işbirliği yapma konusunda hazır olduğunu Batı Balkanlar'daki ülkelerden neredeyse hiçbirinin göstermediği kadar gösterdi. Sonuç ortada. Neredeyse bir yıldır hiçbir Kosova vatandaşı Suriye ve Irak

PRİŞTİNE (AA) - NATO ile Kosova Meclisi işbirliğinde ve İsviçre'nin desteğiyle Kosova'nın başkenti Priştine'de düzenlenen NATO Parlamenterler Asamblesi (NATO PA) 93. Rose-Roth Semineri, üçüncü gününde düzenlenen oturumla tamamlandı.

Seminere katılan Kosova Başbakanı İsa Mustafa, burada yaptığı konuşmada, 1998-1999 yıllarında meydana gelen savaşın ardından Kosova'nın katettiği ilerleme ve gelişmelere değindi.

Kosova hükümetinin bundan sonraki süreçteki önceliğinin ekonomik kalkınma, işsizliğin azaltılması, eğitim ve sağlık alanlarında kalitenin arttırılması olduğunu kaydeden Mustafa, geçen yılı yüzde 4'lük ekonomik büyümeyle kapattıklarına dikkati çekti.

Mustafa, kaydettikleri ekonomik büyümenin bölgedeki en yüksek büyüme oranı olduğuna işaret ederek, "İstihdam açısından da olumlu bir eğilim izledik ancak bir istihdam akını sağlayamadık. Bu yıl istihdam konusunda daha olumlu bir eğilim kaydetme beklentisi içerisindeyiz." dedi.

Yolsuzluk konusuna da değinen Mustafa, yolsuzlukla mücadele kapsamında alınan önlemler ve kanunlara rağmen Kosova'da hala yüksek oranda yolsuzluk olduğunu aktardı.

Mustafa, muhalefetin engellemesi nedeniyle Karadağ ile sınırların yeniden belirlenmesi ve Sırp Belediyeler Birliğinin oluşturulması anlaşmalarının nihai karara bağlanması noktasında çok zaman harcadıklarına vurgu yaparak, Sırp Belediyeler Birliğinin oluşturulacağını, ayrıca Karadağ ile sınır anlaşmasından Kosova'nın tek bir metrekare toprak kaybetmeyeceğini söyledi.

- "Radikalleşme uluslar üstü bir sorun"

"Radikalleşmenin önlenmesi ve terörle mücadele" konulu son oturumda konuşan Kosova İçişleri Bakanı Skender Hyseni de şiddet içeren aşırıcılık ve radikalliğin sadece bir ülkenin sorunu olmadığını, bu meselelerin yakın uluslararası işbirliği gerektiren uluslar üstü sorunlar olduğunu vurguladı.

Kosova Meclisinin onayladığı vatandaşlarının yabancı ülkelerdeki savaşlara katılmasını yasaklayan kanun hakkında da değerlendirmede bulunan Hyseni, "Kosova, işbirliği yapma konusunda hazır olduğunu Batı Balkanlar'daki ülkelerden neredeyse hiçbirinin göstermediği kadar gösterdi. Sonuç ortada. Neredeyse bir yıldır hiçbir Kosova vatandaşı Suriye ve Irak'taki savaşlara katılmıyor." diye konuştu.

Seminere katılan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Aydın Milletvekili ve NATO Parlamenter Asamblesi Türk Grubu Üyesi Metin Lütfi Baydar ise AA muhabirine yaptığı açıklamada, Rose-Roth seminerlerinin gelecekte NATO üyesi olacağı düşünülen ülkelerde düzenlendiğini anımsatarak, Türkiye'nin Kosova'yı tüm uluslararası alanlarda destekleyeceğini kaydetti.

Baydar, ''Bu seminerde Kosova'nın AB ve NATO'ya entegrasyonu tartışıldı. Yetkililer Kosova'da kurumların yeniden inşa edilmesini anlattı. Türkiye olarak biz, her zaman Kosova'nın yanındayız. Artık Kosova'yı 100'ün üzerinde devletin tanıdığını biliyoruz. Biz burada Kosova'nın BM üyesi olması için var olan ambargonun kaldırılması gerektiğini söyledik." ifadelerini kullandı.

NATO PA 93. Rose-Roth Semineri'ne 21 NATO üyesi ülkeden parlamenterlerin yanı sıra NATO ortağı ülkelerin milletvekilleri de katıldı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler