Asgari ücrette taban fiyat talebi

Asgari ücrette taban fiyat talebi

Konya Ticaret Odası (KTO) bünyesinde faaliyet gösteren KOSAM, Türkiye'de asgari ücret sistemindeki eksikliklere çözüm getirmek üzere, sektörlere, bölgelere ve farklı yetkinliklere dayalı iki yeni asgari ücret modeli öneriyor.

Konya Ticaret Odası bünyesinde faaliyet gösteren Kalkınma Odaklı Stratejik Araştırmalar Merkezi (KOSAM), KTO Karatay Üniversitesi çatısı altında, Türkiye'de asgari ücret konusunu masaya yatırdığı kapsamlı bir rapor hazırladı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun 2024 yılı asgari ücretini belirleme çalışmalarının başlayacağı duyurulmasıyla birlikte, KOSAM'ın sunduğu çözüm önerileri gündemin ön sıralarına yerleşti.

KOSAM bölgesel ve sektörel asgari ücret çalışmalarını kamuoyuyla paylaştı

KOSAM Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Can Başaran, hazırladıkları raporları kamuoyuyla paylaşarak, mevcut asgari ücret sisteminin Türkiye genelinde tek tip uygulama içerdiğini ve bu durumun sürdürülebilirlik açısından sağlıklı olmadığını vurguladı. Başaran, "Sosyo-ekonomik gelişmişlik endeksine göre farklı bölgelerde ve sektörlerde çalışanların aynı ücreti alması, sürdürülebilir bir ücretlendirme zeminini oluşturamaz" dedi.

KOSAM bölgesel ve sektörel asgari ücret çalışmalarını kamuoyuyla paylaştı

KOSAM'ın raporlarında, Türkiye'de iş dünyasının talepleri ve uluslararası örneklerle sentezlenmiş verilerle desteklenen iki asgari ücret modeli önerildiği belirtiliyor. Başaran, bu modellerin eğitim düzeyi, deneyim, işin niteliği gibi faktörlere dayalı olarak adil bir ücret tabanı oluşturmayı hedeflediğini ifade etti.

KOSAM bölgesel ve sektörel asgari ücret çalışmalarını kamuoyuyla paylaştı

Ayrıca, KOSAM'ın önerdiği asgari ücret modellerinin, Türkiye'deki yatırım teşvik bölgeleri, hane halkı tüketim harcamaları, eşdeğer hane halkı gelirleri, istihdam düzeyleri gibi verileri inceleyerek ortaya çıktığı ve bu modellerin ekonomik büyüme, toplumsal adalet ve uluslararası rekabet gücü gibi unsurları gözetmeyi amaçladığı belirtiliyor.

Son olarak, KOSAM'ın "Çalışma Hayatına Yeni Bir Bakış" felsefesiyle hazırlanan raporların, akademisyenler ve uzmanların katkılarıyla kamuoyunda detaylı bir şekilde tartışılması ve Türkiye'deki asgari ücret sisteminin daha adil ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşması için bir adım atılması hedefleniyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.