"Koruyucu aile olun, bir çocuğun hayatı değişsin"

"Koruyucu aile olun, bir çocuğun hayatı değişsin"

Koruyucu aile olarak bir kız çocuğu büyüten ekonomist Keklikoğlu, iki ay önce seçildiği Koruyucu Aile, Evlat Edindirme Derneği Yönetim Kurulu Başkanlığı görevinde de koruyucu aileliğin ve evlat edinmenin toplumda yaygınlaştırılması için çalışıyor - Ülkü A

ANKARA (AA) - MERVE YILDIZALP - Koruyucu aile olarak bir kız çocuğu büyüten ekonomist Ülkü Aydeniz Keklikoğlu, iki ay önce seçildiği Koruyucu Aile, Evlat Edindirme Derneği (KOREV) Yönetim Kurulu Başkanlığı görevinde de koruyucu aileliğin ve evlat edinmenin toplumda yaygınlaştırılması için çalışıyor.

Çocukları çok seven Keklikoğlu, bir kaç yıl önce koruyucu aile olmaya karar verdi. Koruyucu aile olmak için yeterli kriterlere sahip olduğunu öğrendikten sonra başvuruda bulunan Keklikoğlu'nun hayatı, aylar sonra çalan telefonla tamamen değişti.

Telefondaki yetkilinin çağrısı üzerine gittikleri Atatürk Çocuk Yuvası'nda iki aylık bir kız çocuğunu kucağına verdiklerini ve bebeği aldığında gözyaşlarına hakim olamadığını dile getiren Keklikoğlu, o günkü duygularını şöyle aktardı:

"Ela'yı pembe kundağı içinde ilk gördüğümüz andan itibaren aramızda kurulan bağ inanılmazdı, tarif etmem mümkün değil. O sanki bizim için gelmişti bu dünyaya. Sonunda bebeğimiz bizimle yaşamaya başladığında uykusuz günlerimiz de başladı. Çevremizdeki herkes, ailemiz, arkadaşlarımız bizimle heyecanımızı paylaştı. Yoğun iş yaşamında zaman bulup da küçücük bir çocukla bir saatten fazla zaman geçirmemişken, çok farklı bir dünyaya giriyordum. Yaşadıklarımdan, duyduklarımdan ve gördüklerimden şunu anladım ki, çocuğunuzu kucağınıza aldığınızda asla 'bu çocuğun biyolojik ailesi değiliz' diye bir an bile düşünmüyorsunuz. O bizim kalbimizden doğdu."

2,5 yaşına gelen kızı Ela ile mutlu günler geçiren Keklikoğlu, kendisiyle aynı duyguları paylaşan ailelerle koruyucu aileliği ve evlat edinmeyi topluma anlatmak için çalışmalara başladı.

- "Sistemi bırakın bilen, duyana bile rastlamadım"

İki ay önce Koruyucu Aile Evlat Edindirme Derneğinin Yönetim Kurulu Başkanı seçilen Keklikoğlu, koruyucu aile ve evlat edinme hizmet modelinin toplumda doğru algılanması, yaygınlaşması için farkındalık artırıcı çalışmalar yürüttüklerini belirtti.

Ailelere, "Koruyucu aile olun, bir çocuğun hayatı değişsin" çağrısında bulunan Keklikoğlu, "Koruyucu aile ve evlat edinen ailelere süreç öncesi ve sonrasında hukuki ve psiko-sosyal destek veriyoruz. Koruyucu aile ve evlat edinen ailelerin arasındaki dayanışmayı artırıyoruz. Koruyucu aile, evlat edinen aile ve alanda çalışan personellere yönelik eğitim faaliyetlerinde bulunuyoruz." diye konuştu.

Koruyucu aile sisteminin tanıtımının yetersiz olduğunu ifade eden Keklikoğlu, "Kızımla buluştuktan sonra 'koruyucu aileyiz' dediğim herkese konuyu anlatmak zorunda kaldım. Sistemi bırakın bilen, duyana bile rastlamadım." dedi.

- "Gelecek aylarda çalıştay düzenleyeceğiz"

Evlat edinme, koruyucu aile ile gönüllü olmanın ve bu konuların arasındaki farkların Türkiye'de çok iyi bilinmediğini vurgulayan Keklikoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Evlat edinme çocuğun velayetinin sizde olduğu, sizin soyadınızı taşıdığı, yasal varisiniz olduğu bir model. Koruyucu aile çocuğun velayetinin biyolojik ailede olduğu ama sizin aile ortamınızda, aynen sizin çocuğunuz gibi birlikte yaşadığı bir model. Gönüllü modeli de devlet kurumlarında koruma altındaki çocuklara zaman zaman dışarıdan verilen destekleri içeren bir model."

Evlat edinilen ve koruyucu aileyle büyüyen çocukların toplumda etiketlenmesinin önüne geçmek için de çalışma yürüttüklerini anlatan Keklikoğlu, bilinçlendirici ve farkındalık yaratıcı eğitimler verdiklerini kaydetti.

Keklikoğlu, gelecek aylarda düzenleyecekleri "Koruyucu Aile Hizmet Modeli Ortak Akıl Çalıştayı"nda sistemi masaya yatıracaklarını daha sonra sonuçları rapor haline getireceklerini sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler