Konya'da üretim seferberliği! Bozkır’da da yüzde 50 hibeli nohut tohumu dağıtıldı

Konya'da üretim seferberliği! Bozkır’da da yüzde 50 hibeli nohut tohumu dağıtıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tarımsal üretime verdiği destek ve Tarım ve Orman Bakanlığının talimatları ile 2019-2023 stratejik planları istikametinde Konya'da da tarım arazileri etkinleştiriliyor. Bozkır'da da 8 ton yüzde 50 hibeli nohut tohumu dağıtıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tarımsal üretime verdiği destek ve Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin talimatları ile nadasa bırakılan ve atıl durumdaki tarım alanlarının üretime kazandırılması noktasında Bakanlığın 2019-2023 stratejik planları istikametinde yürütülen “Bitkisel Üretimi Geliştirme Projesi”nin alt projesi olan “Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi”nin uygulanmaya başladı.

Tarım ve Orman Bakanlığı, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından "Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi’’ çerçevesinde tarımın başkenti Konya'nın bir çok ilçesinde yüzde 50 hibeli tohum dağıtımı gerçekleştirilerek adeta bir tarımsal üretim seferberliği başlatıldı.

Konya'nın Bozkır ilçesinde, Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi (TAKEP) çerçevesinde 52 çiftçiye 8 ton yüzde 50 hibeli sertifikalı nohut tohumu dağıtıldı.

Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü bünyesinde, nebati üretimin geliştirilmesi alt projesi olarak sürdürülmekte olan TAKEP çerçevesinde 2023 yılında İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan "Nohut'la Nadası Bırak Projesi" yüzde 50 Tarım ve Orman Bakanlığı ve yüzde 50 çiftçi katkısı ile yürütülüyor.

Söz konusu proje ile Bozkır'daki 52 çiftçiye Bozkır İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından nadas yerine nohut ekimi yaptırılması istikametindeki çalışmalar sonucunda yüzde 50 bakanlık hibeli 8 ton sertifikalı nohut tohumunun teslimi düzenlenen programla gerçekleştirildi. Bozkır İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından teslim edilen tohumlar ile toplam 640 dekar alanda nohut ekimi yapılacak.

Hibeli nohut dağıtımı programına Bozkır Kaymakamı Tolga Turan, Bozkır Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Kılınç, Bozkır İlçe Tarım ve Orman Müdürü Halil Durmuş ve çiftçiler katıldı.

KONYA'DA TOHUM DAĞITIMI DEVAM EDİYOR

Konya'da geçtiğimiz günlerde Beyşehir'de 27 ton sertifikalı nohut tohumu, Kulu ilçesinde ise "Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi’’ ve "Kıraç Alanların Yeşil İncisi Projesi" çerçevesinde çiftçilere 101 ton sertifikalı yerli mercimek tohumu dağıtıldı.

aw862727-05.jpg

'EKİLMEYEN BİR KARIŞ TOPRAK KALMASIN'

Konya İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Töke, 'ekilmeyen bir karış toprak kalmasın' anlayışıyla 2022 yılı yatırım programı dahilinde il müdürlüğü tarafından toplam 21 milyon 995 bin 266 liralık bütçe ile 6 proje yürütüldüğünü ve Konya'da toplam bin 191 ton sertifikalı arpa, yeşil mercimek, nohut, yağlık ayçiçeği, kanola, kırmızı mercimek, yulaf ve tritikale tohumunun 438’i kadın çiftçi olmak üzere toplam 4 bin 230 çiftçiye teslim edilerek 112 bin 716 dekar alanda üretim yapılmasının sağlandığını açıkladı.

aw862727-01.jpg

120’Sİ KADIN ÇİFTÇİ OLMAK ÜZERE TOPLAMDA 500 ÇİFTÇİYE 162 TON NOHUT TOHUMU DAĞITILACAK

2023'te de projenin genişleyerek devam edeceğine vurgu yapan Töke, "2023 yılında da nohut üretimimizi artırmak ve nadasa bırakılan ve tarıma elverişli olduğu halde kullanılamayan alanların üretime kazandırılması amacıyla 'Nohutla Nadası Bırak' projemiz hayata geçirilmiş olup, bu çerçevede yaklaşık 162 ton sertifikalı nohut tohumu Ahırlı, Akören, Beyşehir, Bozkır, Derbent, Ereğli, Güneysınır, Hadim, Halkapınar, Hüyük, Kadınhanı, Meram, Taşkent, Seydişehir ve Yalıhüyük ilçelerimizde çiftçilerimizle buluşturulacaktır. Bakanlığımızın 2023 yılı yatırım programı dahilinde, il müdürlüğümüz tarafından hazırlanarak Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğüne sunulan ve ilimizde uygulanması uygun görülerek başlatılan 'Nohutla Nadası Bırak' projesi toplam 5 milyon liralık bir bütçe ile yüzde 50 Bakanlığımız ve yüzde 50 çiftçi katkısı ile yürütülmektedir. 120’si kadın çiftçi olmak üzere toplamda 500 çiftçimize ulaştırılacak olan 162 ton nohut tohumunun toprakla buluşturulması sonucu 12 bin 900 dekar nadas tarım alanı tarıma kazandırılacak hem üreticilerimize hem de ülke ekonomisine katkı sağlanacaktır. Beyşehir’de de bu çerçevede çiftçilerimize yaklaşık 27 ton sertifikalı nohut tohumu dağıtımı gerçekleştiriyoruz” açıklamasında bulunmuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.