Konya'da şifa deposu kuşburnu vakti! Dağlık alanlarda toplanmaya başladı

Konya’nın Türkiye’nin önemli doğal bitki cennetlerinden biri olarak gösterilen Beyşehir ilçesinde, Ekim ayı ile birlikte doğada kendiliğinden yetişen şifa deposu kuşburnu, çay, marmelat ve reçel yapmak için dağlık alanlarda toplanmaya başladı

Konya’nın Beyşehir ilçesinde vatandaşlar sonbahar mevsiminin gelmesiyle birlikte şifa deposu kuşburnunu, çay, marmelat ve reçel yapmak için dağlık alanlara çıkarak toplamaya başladı. Toplamanın zor ve zahmetli olduğunu söyleyen vatandaşlar, aileleriyle birlikte kuşburnu topluyor.

DAĞLIK ALANLARDA GÜNLERCE MESAİ
Türkiye’nin önemli doğal bitki cennetlerinden birisi olarak gösterilen Beyşehir ilçesinde, Ekim ayı ile birlikte doğada kendiliğinden yetişen kuşburnu meyvesini toplama mevsimi başladı. Taze olarak ya da kurutularak kullanılan kuşburnu yaygın olarak çay formunda tüketilirken, reçel, marmelat, ezme, şurup ve pekmez yapımında da kullanılabiliyor. Beyşehir yöresinde dağlık alanlara çıkan vatandaşlar, kışın sofralarda tüketmek üzere marmelat ve reçelini yapmak için kuşburnu toplamak için günlerce mesai yapıyor.

kusburnu-2.jpg

"TOPLAMASI ÇOK ZAHMETLİ AMA AROMASI VE YEMESİ ÇOK GÜZEL OLUR"
Beyşehir-Şamlar Mahallesi yolu üzerindeki doğada kendiliğinden yetişen kuşburnu meyvesini ağaçların dallarından eşiyle birlikte topladığını belirten Mehmet Aşcı, kuşburnunun halk arasında çok şifalı olduğuna inanılan bir meyve olduğunu vurguladı.

kusburnu-1.jpg

Bu sebeple her yıl bu mevsimde ailesiyle birlikte dağlara çıkarak yetiştiği alanlarda marmelatını yapmak üzere topladığını belirtti. Kuşburnu meyvesini toplamasının çok zahmetli bir iş olduğunu ve zaman isteyen meşakkatli bir iş olduğunu vurgulayan Aşcı, “Kuşburnu meyvesinin marmelatı çok iyi olur. Toplaması çok zahmetli ama aroması ve yemesi çok güzel olur. Her yere yarayışlı. Kuşburnu meyvesini bizim gibi toplamak isteyenler dağlık alana çıkıyor. Toplayamayan da satın alıp tüketiyor” dedi.

kusburnu.jpg

KUŞBURNU MARMELATI NASIL YAPILIR?

Kuşburnu meyvesinin nasıl marmelat haline getirdiklerini de anlatan Aşcı, toplandıktan sonra kaynatılan ürünün daha sonra makinede çektirilip un eleğinden geçirilip tekrar kaynatılarak şeker ilavesi yapıldıktan sonra kavanozlara doldurularak yemeye hazır hale geldiğini anlattı.

Aşcı, marmelat için topladıkları kuşburnu meyvesini birkaç günlük bir toplama mesaisinin ardından bir araya getirdiklerini de anlatarak, “Günlük olarak 3-5 kova toplayabiliyoruz. Ama marmelatı için 15-20 kilo civarında toplamak gerekiyor. Onun için de toplama mesaimiz birkaç gün sürebiliyor. Dışarıda marmelatını 80 ila 100 lira arasında satıyorlar” şeklinde konuştu.

kusburnu-4.jpg

ŞİFA DEPOSU KUŞBURNU HANGİ HASTALIKLARA İYİ GELİYOR?
Kalp ve damar ile mide hastalıklarına şifa olduğu, kan şekerini düzenlediği, ağrı ve iltihap tedavisinde yardımcı, öksürüğe ve gribal enfeksiyonlara karşı destekleyici yönü ile bilinen kuşburnunun cildi güzelleştirdiği, bağışıklık sistemini korumaya yardımcı olduğu ve boşaltım sisteminde de etkili olduğu belirtiliyor.

kusburnu-5.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.