Konya'da da görüldü! Gökyüzündeki ışıklı cisimler merak konusu oldu! Herkes telefona sarıldı

Türkiye’nin İstanbul başta olmak üzere Konya dahil bir çok noktasından gökyüzünde sıralı bir şekilde ışıklı cisimler görüntülendi. Görüntüleri sosyal medya hesaplarında paylaşan vatandaşların "Elon Musk göndermiştir yine bir şeyler" yorumları çoğunlukta

Türkiye’nin İstanbul başta olmak üzere Konya dahil bir çok noktasından gökyüzünde sıralı bir şekilde ışıklı cisimler görüntülendi. Görüntüleri sosyal medya hesaplarında paylaşan vatandaşların 'Elon musk göndermiştir yine bişeyler" yorumları dikkat çekerken, bir çok kullanıcı da Elon Musk'ın uzay taşımacılığı şirketi SpaceX'in 22 Nisan'da uzaya gönderdiği Starlink uydularını hatırlattı.

Türkiye'nin pek çok kentinden görülen gökyüzündeki ışıkların sebebi ne? Vatandaşların gökyüzünde gördüğü ışıkların görüntülerini sosyal medyadan paylaşmasının ardından gökyüzündeki ışıkların detayları merak konusu oldu.

Özellikle son saatlerde gökyüzünde çeşitli cisimler görüldüğü sosyal medyada konuşulmaya başlandı. Peki, gökyüzünde sıralı ışıklar neden var? Starlink uyduları nelerdir? Meteor göktaşı mı düştü? İşte merak edilenler.

GÖKYÜZÜNDE SIRALAR IŞIKLAR NEDEN VAR?

İstanbul, Konya, Ankara, Yozgat, İzmir, Aydın, Amasya gibi bir çok ilden kullanıcılar gökyüzünde gördükleri ışıklı cisimleri sosyal medyada paylaşıyor. Cisimlerin starlink uydusu olduğu düşünülüyor. Konuyla ilgili henüz bir açıklama gelmedi.

STARLİNK UYDULARI NEDİR?

Starlink, Amerikan uydu şirketi SpaceX tarafından uydu interneti erişimi sağlamak amacıyla inşa edilmiş bir uydu takım yıldızıdır. Takımyıldızı, yer istasyonları ile birlikte çalışacak ve seri olarak üretilen binlerce küçük uydudan oluşacak.

Uzay taşımacılığı şirketi SpaceX'in Mayıs 2021'de uzaya gönderdiği Starlink uydularının her biri 260 kg ağırlığında. Ve yaklaşık olarak dikdörtgen bir masa büyüklüğünde. Üzerinde 4 tane güçlü anten bulunan uydular bu antenler sayesinde hem kendi aralarında hem de dünyayla haberleşebiliyorlar. Uydular enerjisini üzerinde akordiyon şeklinde açılan güneş panellerinden elde ediyor.

Starlink uyduları iyon motorlarının itki gücüyle hareket ediyorlar ve bu güçle manevra yapıyorlar. Yörüngede yükseliyor, alçalıyor. Eğer bir çarpışma durumu olursa yönünü değiştiriyor. Ve görev süresi bittikten sonra ki normal uydulara göre daha kısa bir süre bu, kendisini atmosfere sokarak yakarak imha edebiliyorlar.

Starlink, iyon motorlarında kripton yakıtı kullanan ilk uzay aracı olarak tarihe geçti. Bunlar dışında uydu cihazında hassas bir navigasyon cihazı da yer alıyor.

Starlink, iyon motorlarında kripton yakıtı kullanan ilk uzay aracı olarak tarihe geçti. Bunlar dışında uydu cihazında hassas bir navigasyon cihazı da yer alıyor.

SPACEX'İN TOPLAM UYDU SAYISI 2 BİN 800 OLDU

California'da Vandenberg Uzay Üssü'nden yapılan fırlatmada SpaceX tarafından Falcon-9 roketi ile yörüngeye 46 adet daha Starlink uydusu başarıyla gönderildi. Böylece SpaceX'in yörüngeye gönderdiği Starlink uydu sayısı toplam 2 bin 800 oldu.

Şirketin şu anda 12 bin Starlink uydusunu yörüngeye gönderme izni bulunuyor. Ancak SpaceX'in 30 bin uydu için onay almaya çalıştığı belirtiliyor. SpaceX'in 2022 yılı sonunda kadar toplamda 52 fırlatma hedefi olduğu öğrenildi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum